Spanje keurt eerste medicijn gebaseerd op cannabis goed

door drugsinc

Spanje keurt eerste medicijn gebaseerd op cannabis goed

Het eerste op cannabis gebaseerde medicijn is in Spanje beschikbaar geworden om mensen te behandelen die lijden aan enkele van de meest ernstige medische aandoeningen, zoals therapieresistente epilepsie.

Epidyolex, een drank die sterk gezuiverde cannabidiol (CBD) bevat, is in Spanje goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid na een proef van twee jaar waarbij meer dan 700 deelnemers betrokken waren.

De goedkeuring van dit orale geneesmiddel met cannabidiol was gebaseerd op de resultaten van vier gerandomiseerde gecontroleerde fase III-onderzoeken. Spanje heeft deelgenomen aan de klinische ontwikkeling van deze therapie met meer dan 10 ziekenhuizen.

Het levensveranderende medicijn en clobazam, het medicijn dat kan worden gebruikt voor de behandeling van aanvallen die verband houden met het Lennox-Gastault-syndroom (LGS) en het Dravet-syndroom (DS), zullen verkrijgbaar worden bij ziekenhuisapotheken.

Positief in Spanje gereageerd door artsen

Antonio Gil-Nagel Rein, een neuroloog en directeur van het Epilepsieprogramma in het Ruber International Hospital zei: “De potentiële verbetering van de kwaliteit van leven in een gebied waar de therapeutische opties erg minimaal zijn, is goed nieuws.”

“Toegang tot een nieuw medicijn met een nieuw en klinisch bewezen werkingsmechanisme is een reden tot hoop voor patiënten en tevredenheid voor specialisten.”

In september 2019 ontving Epidyolex goedkeuring van de Europese Commissie, waardoor het het eerste op cannabis gebaseerde receptgeneesmiddel afgeleid van planten is dat deze autorisatie heeft gekregen.

Bronnen o.a. 20 Minutos (EN), Canex (EN), Yahoo (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]