Cannabis-mondspray tegen Alzheimer

door Team Inc.

2019-02-18-Cannabis-mondspray tegen alzheimer

In een grote Britse studie wordt cannabis getest om de symptomen van dementie te behandelen. Gepensioneerden met symptomen van de ziekte van Alzheimer zullen testen hoe de behandeling op basis van cannabis zich verhoudt tot een dummy-medicijn.

Wetenschappers testen of Sativex – een mondspray met pepermunt-smaak die cannabinoïden bevat – kan worden gebruikt om symptomen van agitatie of agressie te verminderen. Ongeveer de helft van de 850.000 mensen met dementie in het Verenigd Koninkrijk ondervinden dergelijke symptomen, evenals geheugenproblemen en verwarring. Het medicijn is al voorgeschreven aan sommige patiënten met multiple sclerose om spierstijfheid en spasmen te verlichten.
Alzheimer Research UK telt £ 300.000 neer voor de Kings College London-studie, waarbij oudere patiënten in verzorgingshuizen betrokken zijn. Het onderzoeksteam zal 60 vrijwilligers met de ziekte van Alzheimer werven tussen 55 en 90 jaar oud die in verzorgingshuizen wonen en symptomen van agitatie of agressie hebben.

Vrijwilligers zullen de medicatie vier weken gebruiken, met resultaten in vergelijking met die van een placebo-medicijn. Hoofdonderzoeker Professor Dag Aarsland zei: “Hoewel mensen de ziekte van Alzheimer vaak associëren met geheugenproblemen, is dit slechts een aspect van een complexe aandoening die mensen op verschillende manieren kan beïnvloeden. Veel mensen met de ziekte van Alzheimer kunnen geïrriteerd of agressief worden en dit kan problemen opleveren voor de persoon met de aandoening en de naasten,” zei de psychiater.

Gebrek aan behandelingsmethoden

“De huidige behandelingen voor gedrags- en psychiatrische symptomen van dementie zijn zeer beperkt, en we zijn hard op zoek naar alternatieven. Artsen schrijven soms antipsychotica voor, en hoewel deze geneesmiddelen belangrijke voordelen kunnen hebben, moeten deze worden afgewogen tegen het risico van zeer ernstige bijwerkingen.”

Hoewel Sativex een licentie heeft voor de behandeling van sommige MS-symptomen, mag het middel nog niet gebruikt worden voorgeschreven bij symptomen van dementie. Het medicijn is een mondspray met pepermuntsmaak die een verhouding van 1:1 bevat van twee belangrijke cannabinoïden in de cannabisplant: delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD). Wanneer de test positief uitpakt, wordt de proef gevolgd door een grotere studie.

Dr. David Reynolds, hoofd wetenschappelijk medewerker van Alzheimer’s Research UK, waarschuwde voor het gebruik van cannabis in een ongecontroleerde omgeving, en beweerde dat het medicijn risico’s met zich meebrengt – onder meer voor kortetermijngeheugen en angst. Hij zei: “Zonder nieuwe dementiebehandelingen in meer dan 15 jaar, is het van groot belang dat we een breed scala aan benaderingen testen om effectieve manieren te vinden om mensen te helpen.

Lees meer op www.telegraph.co.uk (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]