Nieuwe president van Ecuador keihard tegen drugs

door Team Inc.

begroeide-bergen-in-Ecuador

Danbil Noboa wil keihard optreden tegen illegale drugshandel. Hij wil dat er hard gestraft wordt op het bezit van illegale drugs onder bepaalde hoeveelheden. De gevolgen van de illegale handel, met name cocaïne, zijn pijnlijk zichtbaar.

Moorden, ontvoeringen, overvallen, afpersing en andere misdaden hebben een ongekend niveau bereikt. Ook bereikt er steeds meer cocaïne, vanuit Ecuador, Europa. Noboa gaf de ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid opdracht om gecoördineerde informatie-, preventie- en controleprogramma’s over de consumptie van verdovende en psychotrope stoffen te ontwikkelen en om behandeling en rehabilitatie aan te bieden aan (problematische) gebruikers.

Nieuw drugsbeleid

Daarmee slaat de nieuwe president een nieuwe weg in als het gaat om drugsbeleid. Eerder richtlijnen werden in 2013 aangenomen tijdens het presidentschap van Rafael Correa. Deze stelden juist dat illegaal illegaal drugsgebruik een probleem voor de volksgezondheid en dat gebruikers niet naar de gevangenis mochten worden gestuurd. De richtlijnen waren er op gericht om een duidelijk onderscheid te maken tussen consumptie en drugshandel.

Volgens deze wetgeving mochten individuen voor persoonlijk gebruik maximaal 10 gram marihuana, 2 gram cocaïnepasta, 1 gram cocaïne, 0,10 gram heroïne en 0,04 gram amfetamine bij zich hebben. Deze richtlijnen zijn vanaf het begin zwaar bekritiseerd. Ook door de conservatieve samenleving van het land.

Meer geweld

Het blijf onduidelijk hoe het besluit van Noboa zal worden uitgevoerd. Zijn voorganger, president Guillermo Lasso, kondigde in januari 2021 zijn eigen besluit aan om de toenmalige wetgeving te schrappen met het argument dat drugs “jongeren en kinderen” troffen. Echter werd nieuwe wetgeving nooit doorgevoerd.

Bovendien beveelt een uitspraak van het Constitutionele Hof van Ecuador rechters om onderscheid te maken tussen consumenten en drugs- en mensenhandelaars bij het bepalen van mogelijke straffen. Zonder duidelijke richtlijnen is het echter onduidelijk hoe zij het onderscheid zullen maken.

Noboa werd afgelopen week beëdigd. Zijn ambtstermijn loopt slechts tot mei 2025. Voormalig president Lasso verkortte zijn ambtstermijn toen hij in mei de Nationale Vergadering ontbond, omdat wetgevers een afzettingsprocedure tegen hem voerden.

Onder Lasso’s toezicht stegen de sterfgevallen in Ecuador enorm, tot een record van 4.600 in 2022, wat het dubbele was van het jaar daarvoor. De piek in het geweld houdt verband met de handel in cocaïne die in de buurlanden Colombia en Peru wordt geproduceerd. Mexicaanse, Colombiaanse en Balkankartels hebben hun wortels in Ecuador gevestigd en opereren met hulp van lokale criminele bendes.

Bron: voanews.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]