Duitsland ziet toename in cannabis- en cocaïnegebruik

door Team Inc.

2021-10-08-Duitsland ziet toename in cannabis- en cocaïnegebruik

Terwijl het cannabisgebruik onder jongeren de stijgende lijn doorzet, zijn het cocaïnegebruik en de daarmee samenhangende misdaad ook aanzienlijk gestegen.

Steeds meer mensen in Duitsland gebruiken cannabis, cocaïne en ecstasy, zo blijkt uit het laatste drugsrapport van de regering dat donderdag verscheen. Het cocaïnegebruik steeg vooral onder jongvolwassenen. De Duitse drugscommissaris deed een beroep op verdere steun voor hulpprogramma’s voor verslavingszorg.

Drugs in Duitsland

Het verslag onthult de meest recente gegevens over legale en illegale drugs, evenals ontwikkelingen in de handel in illegale middelen. Cannabis domineert de illegale drugsmarkt in Duitsland – goed voor bijna 59% van alle drugshandelsmisdrijven in 2020. Misdrijven met heroïne en ecstasy daalden tijdens de pandemie, een ontwikkeling die waarschijnlijk verband houdt met de sluiting van bars en clubs, aldus het rapport.

In 2020 nam de drugshandel in cocaïne aanzienlijk toe – een stijging van 9,6% in vergelijking met het voorgaande jaar.

De meest recente volledige gegevens over drugsgebruik in het rapport zijn van 2018 en 2019. Samengesteld op basis van een representatief onderzoek naar middelenmisbruik in Duitsland, bekend als de ESA. Hoewel het onderzoek dat dit jaar aan de gang is, een duidelijker beeld zal schetsen van de impact van de pandemie op het drugsgebruik, wijzen de gegevens uit 2018 en ‘19 al op verschillende belangrijke trends.

De volgende cijfers worden vergeleken met gegevens uit het laatste onderzoek dat in 2015 is uitgevoerd:

  • Tabaks- en alcoholgebruik dalende trend: het aantal volwassenen dat zei te roken daalde met 5 procent van 28,7 naar 23,4 procent. Gevaarlijke alcoholconsumptie onder volwassenen daalde met meer dan 2 procentpunten, van 15,4 naar 13 procent.
  • Het cannabisgebruik onder jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) steeg met bijna 9 procentpunten, van 15,3% naar 24,1%.
  • Cocaïnegebruik is ook populairder geworden en stijgt onder jongvolwassenen van 1,2% naar 2,9%.

Welke impact heeft de pandemie op de verslavingszorg en drugshandel gehad?

De pandemie heeft grote gevolgen gehad voor zowel de illegale drugshandel in Duitsland als op de inspanningen om mensen met een verslaving te helpen. “De pandemie was een extreme test voor het verslavingszorgsysteem”, zei de drugscommissaris van de Duitse regering, Daniela Ludwig, in een verklaring. “Persoonlijk contact met therapeuten en counselingcentra viel bijna volledig stil. We hebben snel en efficiënt gehandeld om ​​erger te voorkomen”, voegde ze eraan toe.

Autoriteiten registreerden ook een grote verschuiving in de illegale drugshandel – waarbij veel transacties van de straat nu online plaatsvonden. “We moeten voorkomen dat Duitsland een knooppunt wordt voor internationale drugshandel”, zei Ludwig – en drong er bij federale, staats- en lokale overheden op aan om middelen te bundelen om het groeiende probleem te bestrijden.

Lees meer op dw.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]