skip to Main Content
Menu
Een Derde Van De Zwangere Vrouwen Denkt Dat Cannabis Hun Baby Niet Zal Schaden: UBC

Een derde van de zwangere vrouwen denkt dat cannabis hun baby niet zal schaden: UBC

Spread the love ✌🏼

Overzicht van zes Amerikaanse onderzoeken wees uit dat artsen de gezondheidsrisico’s van wiet gebruik niet communiceerden.

Een derde van de zwangere vrouwen gelooft niet dat cannabis hun baby kan schaden, ondanks studies die een hogere kans op bloedarmoede, een laag geboortegewicht en zelfs doodgeborenheid laten zien.

De bevindingen komen uit een recensie gepubliceerd door University of B.C. onderzoekers in de februari-editie van Preventative Medicine.

Onderzoekers keken naar zes Amerikaanse studies en vonden dat sommige vrouwen dachten omdat artsen hun niet meteen vertellen over de risico’s van wiet gebruik tijdens de zwangerschap, er is geen gevaar voor het gebruik ervan.

De beoordeling werd uitgevoerd omdat steeds meer rechtsgebieden cannabisgebruik hebben gelegaliseerd, waaronder Canada en verschillende staten zoals Oregon, Colorado en Washington, waarbij Mexico ook de komende maanden zal legaliseren.

“Ons onderzoek suggereert dat in het afgelopen decennium meer vrouwen cannabis lijken te gebruiken tijdens de zwangerschap dan ooit tevoren, hoewel het bewijs van de veiligheid ervan beperkt en tegenstrijdig is”, aldus hoofdauteur Hamideh Bayrampour, universitair docent bij de UBC-afdeling van de gezinspraktijk en aangesloten onderzoeker bij BC Children’s Hospital Research Institute.

“Het wordt steeds belangrijker voor volksgezondheidsfunctionarissen om percepties van cannabisgebruik te begrijpen en om het bewustzijn van de gezondheidsproblemen rond het gebruik ervan te vergroten, vooral voor zwangere vrouwen.”

In één onderzoek dacht 70 procent van de vrouwen die cannabis gebruikten dat er geen gevaar was om cannabis te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Toen vrouwen werd gevraagd welke stoffen de baby het meeste pijn zouden doen, koos 70 procent alcohol en 16 procent koos voor tabak, terwijl slechts twee procent voor de wiet koos.

Een studie van 306 zwangere vrouwen wees uit dat een derde van hen cannabis bleef gebruiken nadat ze erachter waren gekomen dat ze zwanger waren, vaak om misselijkheid te behandelen.

Het gebruik van cannabisgebruik daalde tijdens de zwangerschap, 7,4 procent van de vrouwen gebruikte het in het eerste trimester, maar slechts 1,8 procent gebruikte het in het laatste trimester.

“Een van onze bevindingen wees uit dat sommige mensen cannabis niet als een medicijn beschouwen”, zei Bayrampour.

“Met dit in gedachten, is het vooral belangrijk voor zorgverleners om specifieke vragen te stellen over cannabisgebruik tijdens de zwangerschap en borstvoeding om een productief gesprek op gang te brengen over de mogelijke gezondheidseffecten en om vrouwen te helpen bij hun beslissing om het gebruik te verminderen en te stoppen.”

Bron o.a. https://www.columbiavalleypioneer.com/news/one-third-of-pregnant-women-think-cannabis-wont-harm-their-baby-ubc/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top