Wietproef: waar rook is, is vuur

door Team Inc.

2019-01-23-Wietproef: waar rook is, is vuur

Dinsdag 21 januari kreeg de wietproef, een experiment met gereguleerde teelt van wiet, een meerderheid in de Tweede Kamer. Er is ruimte voor maximaal 10 gemeenten in het experiment en een controlegroep van nog eens zoveel gemeenten. Echter niet in het Westland, waar vader en zoon Bakker hun droom in rook zien opgaan.

Met de wens van het Westland om deel te nemen aan het wietexperiment, zag het duo hun kans schoon om tussen de tuinbouwers een coffeeshop te beginnen met legale staatswiet. D66 diende een motie in met GroenLinks, GemeenteBelang Westland en de PvdA. Echter was een meerderheid – zoals de VVD, CDA en ChristenUnie – tegen de opening van de eerste coffeeshop in het Westland. Voornamelijk wegens een tekort aan politie om te handhaven, te controleren en om de veiligheid te waarborgen.

Waar rook is…

Landelijk mag het wietexperiment dan wél zijn aangenomen, maar er zijn nog steeds veel sceptici die de proef niet gemakkelijk van de grond zien komen. Er zitten nog steeds veel haken en ogen aan de gestelde voorwaarden. In gemeenten die zich aanmelden voor de wietproef, moet elke coffeeshop zich committeren aan de proef. In gemeenten met veel coffeeshops lijkt dit onhaalbaar. Bovendien mogen de deelnemende shops alleen cannabis en hasj verkopen uit de gereguleerde wietteelt en zien hun reguliere aanbod van andere leveranciers dus als sneeuw voor de zon verdwijnen. Met als risico dat hun klanten weglopen en hun ‘rokertje’ elders zoeken. En wat als de staatstelers niet de kwaliteit producten kunnen leveren die de consument gewend is?

Amsterdamned

Waar het Nederlandse drugsbeleid, met als cannabis hoofdstad Amsterdam, jaren terug nog een voorbeeld was voor de rest van Europa, zijn we nu in ‘no time’ ver achterop geraakt. Het lijkt alsof we de boot keer op keer missen, zonder in te zien wat dit betekent voor de wietcultuur en het beleid waar we wereldwijd naam en faam mee maakten. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam liet via haar woordvoerder in een reactie aan VICE weten dat Amsterdam alleen meedoet aan de wietproef wanneer de algemene maatregel van bestuur wordt aangepast. Dit houdt in dat de verplichte deelname van alle coffeeshops in de experimentgemeenten aangepast dient te worden aan een vrijwillige deelname tijdens de overgangsperiode. Of dat alle coffeeshops deelnemen maar vrij zijn om, naast de gereguleerde ‘staatswiet’, hun eigen aanbod te verkopen.

Wietproefballon

De vraag rijst of deze wiet proefballon überhaupt wel kans van slagen heeft? Die kans lijkt op dit moment miniem. De enige regeringspartij die positief tegenover het wietexperiment staat is D66 en daarmee is de ballon zo lek als een mandje. Eigenlijk is geen van de partijen echt tevreden met het plan. ‘Wij gruwelen van drugsgebruik, ook van zogenaamd softdrugsgebruik,’ zei CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. ‘Het mag nooit normaal worden.’

Bron o.a.:
https://www.gemeente.nu/veiligheid/handhaving/ruime-steun-experimenten-wietteelt/
https://www.vice.com/nl/article/mbzq83/de-wietproef-komt-er-maar-niemand-weet-hoe-of-wanneer

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]