Gebruik van marihuana tijdens zwangerschap vergroot risico op psychose bij nageslacht

door drugsinc

Gebruik van marihuana tijdens de zwangerschap kan het risico van psychose bij het nageslacht vergroten

Zwangere vrouwen die cannabis gebruiken, kunnen het risico dat hun ongeboren kind later in het leven psychose zal krijgen lichtjes verhogen, suggereert nieuw onderzoek van de Washington University in St. Louis.

“Ons onderzoek toont aan dat blootstelling aan prenatale marihuana na maternale zwangerschapskennis gepaard gaat met een kleine toename van de psychosen in de kindertijd of rond de leeftijd van 10,” zei Jeremy Fine, een bachelor in psychologie en hersenwetenschappen in Arts & Sciences aan de universiteit van Washington en de hoofdauteur van de studie.

De bevindingen komen in de nasleep van verschillende nationale studies die een dramatische toename in het gebruik van marihuana door zwangere vrouwen documenteren, waaronder een studie uit 2018 van de Washington University School of Medicine in St. Louis, waarin vorige maand werd bevonden dat het gebruik van marihuana onder zwangere vrouwen in de Verenigde Staten met 75 procent was gestegen tussen 2002 (2,85 procent) en 2016 (4,98 procent).

Naarmate meer staten medicinaal en recreatief gebruik van cannabis legaliseren, suggereren andere rapporten dat cannabisapotheken in veel gevallen cannabis als een natuurlijke remedie voor zwangerschapsgerelateerde misselijkheid suggereren.

Zwangere vrouwen moeten ontmoedigd worden cannabis te gebruiken

Deze laatste studie, gepubliceerd op 27 maart in het tijdschrift JAMA Psychiatry, suggereert dat zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap ontmoedigd moeten worden om cannabis te gebruiken, omdat er nog weinig bekend is over de gevolgen voor de gezondheid.

Verhoogde kans op psychose

Maar de bevindingen werpen ook nieuwe bezorgdheid op dat prenatale blootstelling aan cannabis een groter risico kan vormen nadat het foetale brein een receptorsysteem voor endocannabinoïden begint te ontwikkelen, die deel uitmaken van het natuurlijk voorkomende neurotransmitternetwerk waardoor cannabis de hersenen beïnvloedt.

Bogdan, die het BRAIN Lab van de Universiteit van Washington leidt waar het onderzoek plaatsvond, zei dat deze nieuwste bevindingen voortbouwen op ander fundamenteel onderzoek dat suggereert dat endocannabinoïde signalering kan bijdragen aan processen, zoals neurogenese en neurale migratie, die een belangrijke rol spelen in de vroege ontwikkeling van de hersenstructuur en verbindingen.

“Deze studie werpt de intrigerende mogelijkheid op dat er ontwikkelingsvensters kunnen zijn waarbij blootstelling aan cannabis waarschijnlijk de kans op psychose verhoogt,” zei hij.

Tetrahydrocannabinol (THC), het belangrijkste psychoactieve bestanddeel van marihuana, bootst de endocannabinoïden van ons lichaam na en bindt zich aan endocannabinoïde-receptoren om de effecten ervan uit te oefenen. Verschillende studies hebben bevestigd dat THC de placentabarrière passeert om toegang te krijgen tot de zich ontwikkelende foetus.

Lees het volledige artikel op News-Medical.net (EN, bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]