Johns Hopkins test medische marihuana als mogelijke therapie voor chronische jeuk

door drugsinc

Johns Hopkins test medische marihuana als mogelijke therapie voor chronische jeuk

Chronische jeuk – klinisch bekend als chronische pruritus – wordt gekenmerkt als een niet aflatend en soms zelfs slopend gevoel van jeuk en verlaagt vaak de kwaliteit van leven voor degenen die eraan lijden.

Het behandelen van de aandoening was moeilijk omdat er maar weinig door de Food and Drug Administration goedgekeurde therapieën zijn. Nu levert een recente casestudy door onderzoekers van Johns Hopkins Medicine het bewijs dat er mogelijk al een veelbelovende optie beschikbaar is voor patiënten met chronische jeuk: namelijk medicinale marihuana (cannabis).

“Chronische jeuk kan een bijzonder moeilijke aandoening zijn om te behandelen, waarbij vaak afwijkende therapieën worden gebruikt”, zegt Shawn Kwatra, M.D., assistent-professor in de dermatologie aan de Johns Hopkins University School of Medicine. “Met het toegenomen gebruik van medicinale marihuana en onze kennis van de rol van het endocannabinoïdesysteem (een complex celsignaleringssysteem dat een verscheidenheid aan functies in het lichaam reguleert) bij chronische jeuk, hebben we besloten om medicinale marihuana te proberen bij een patiënt waarbij verschillende therapieën faalden en nog maar weinige alternatieve opties had.”

Tijdens de recente studie onderzocht men een Afro-Amerikaanse vrouw van in de zestig die reeds 10 jaar last had van chronische jeuk. De patiënte arriveerde aanvankelijk in het Johns Hopkins Itch Center met klachten van extreme pruritus aan haar armen, benen en buik. Bij een huidonderzoek werden talrijke hypergepigmenteerde, verheven huidlaesies onthuld. Er werden verschillende behandelingen bij de patiënt toegepast – waaronder verschillende systemische therapieën, centraal werkende neussprays, steroïde crèmes en fototherapie – maar ze faalden allemaal.

Het toepassen van medicinale marihuana gaf direct verbetering bij chronische jeuk

De onderzoekers zeggen dat het gebruik van medicinale marihuana – hetzij door roken of in vloeibare vorm – de vrouw vrijwel onmiddellijk verbetering gaf.

“We lieten de patiënt haar symptomen beoordelen met behulp van een numerieke beoordelingsschaal, waarbij 10 de ergste jeuk is en nul helemaal geen jeuk”, zegt een van de onderzoekers. “Ze begon op een gradatie van 10, maar zakte binnen 10 minuten naar een gradatie van de jeuk met een cijfer van 4, na de eerste toediening van de medicinale marihuana. Bij voortgezet gebruik van de cannabis verdween de jeuk van de patiënt helemaal.”

De onderzoekers geloven dat een van de actieve ingrediënten in medicinale marihuana, tetrahydrocannabinol – algemeen bekend onder de afkorting THC – zich hecht aan hersenreceptoren die het zenuwstelsel beïnvloeden. Wanneer dit gebeurt, nemen de ontsteking en de activiteit van het zenuwstelsel af, wat ook kan leiden tot een vermindering van huidsensaties zoals jeuk.

Hoewel er nog sluitend onderzoek moeten worden gedaan om medicinale marihuana te valideren als een effectieve maatregel voor de verlichting van voorheen onbeheersbare jeuk, gelooft men dat verdere klinische onderzoeken zeer zeker gerechtvaardigd zijn.

“Er zijn gecontroleerde onderzoeken nodig om de dosering, werkzaamheid en veiligheid van medicinale marihuana bij de behandeling van verschillende menselijke jeuk subtypen te bepalen, en als die eenmaal zijn uitgevoerd, zullen we beter begrijpen welke patiënten het meest waarschijnlijk baat hebben bij deze therapie”.

Ook bij de National Library of Medicine onderzoeksresultaten over de behandeling van chronische jeuk

Medische marihuana wordt op grote schaal beschikbaar voor patiënten in de Verenigde Staten, en nu recreatieve marihuana in veel staten is gelegaliseerd, neemt de belangstelling van de patiënt toe. Het endocannabinoïdesysteem speelt een belangrijke rol bij de homeostase van de huid, naast bredere effecten op neurogene reacties zoals pruritus en nociceptie, ontstekingen en immuunreacties.

Ook bij de National Library of Medicine onderzoeksresultaten over de behandeling van chronische jeuk
Ook bij de National Library of Medicine onderzoeksresultaten over de behandeling van chronische jeuk (afb.)

Talrijke studies van in vitro en diermodellen hebben inzicht verschaft in de mogelijke mechanismen van cannabinoïde modulatie op pruritus, met het meeste bewijs achter neuronale modulatie van perifere jeukvezels en centraal werkende cannabinoïde receptoren.

Bovendien hebben studies bij mensen, hoewel beperkt vanwege verschillen in de gebruikte cannabinoïden, ziektemodellen en toedieningsmethode, consequent een significante vermindering van zowel krabben als symptomen bij chronische jeuk laten zien.

Klinische studies hebben een vermindering van pruritus aangetoond bij verschillende dermatologische (atopische dermatitis, psoriasis, asteatotisch eczeem, prurigo nodularis en allergische contactdermatitis) en systemische (uremische pruritus en cholestatische pruritus) ziekten.

Deze voorlopige studies bij mensen rechtvaardigen gecontroleerde onderzoeken om het voordeel van cannabinoïden voor de behandeling van pruritus te bevestigen en om behandelingsregimes en indicaties te standaardiseren. Bij patiënten die refractaire chronische pruritus hebben na standaardtherapieën, kunnen cannabinoïdeformuleringen worden beschouwd als een adjuvante therapie wanneer dit legaal is.

Aldus de melding van het onderzoek naar chronische jeuk bij de National Library of Medicine.

Bronnen o.a. AnalyticalCannabis (EN), HopkinsMedicine (EN), TheGrowthOp (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]