De Spaanse overheid onderzoekt voordelen voor het legaliseren van medicinale cannabis

door Team Inc.

2021-05-15-De Spaanse overheid onderzoekt voordelen voor het legaliseren van mediwiet

Donderdag heeft de Comisión de Sanidad y Consumo gestemd voor de oprichting van een subcommissie met het uitdrukkelijke doel het potentieel van medicinale cannabislegalisatie te onderzoeken. Deze commissie zal het huidige beleid in andere landen onderzoeken en een rapport opstellen voor de Spaanse regering.

Medicinale cannabis wordt in Europa steeds meer geliberaliseerd, vooral in westerse landen met een hoog inkomen, zoals Duitsland, Nederland, Italië en Zwitserland. Recent is de toegang geopend in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, met een proefregeling in Frankrijk en een toenemend aantal patiënten die cannabismedicatie krijgen in het VK, zoals geregistreerd door ProjectTwenty21 en het nieuwe NHS-register van cannabispatiënten.

Persoonlijk cannabisgebruik

Terwijl Spanje een van de eerste landen in Europa was die het persoonlijk gebruik van cannabis decriminaliseerde, loopt de regelgeving voor medicinale cannabis achter op een groot deel van West- en Midden-Europa. Verouderde wetten rond toegang tot medicinale cannabis verhinderen nog steeds dat patiënten legale medische producten kunnen verkrijgen. Wel hebben patiënten beperkte toegang tot een reeks farmaceutische cannabinoïde producten zoals Sativex en Epydiolex.. Dit ondanks het feit dat volgens een recent onderzoek van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek meer dan 90% van het publiek voor legalisatie was.

Meerderheid voor medicinale cannabis

Vandaag heeft de commissie van het Spaanse congres gestemd voor een voorstel dat is ingediend door de Grupo Parlamentario Vasco (Baskische parlementaire groep), met de steun van verschillende groepen, waaronder de Observatario España de Cannabis Medicinal (Spaanse waarnemer voor medicinale cannabis). Het voorstel, dat werd goedgekeurd met een meerderheid van 20 stemmen voor en 14 tegen, richt een subcommissie op die de effecten van gereguleerde medicinale cannabissystemen in andere landen zal onderzoeken.

De genoemde doelen zijn onder meer het leren en luisteren naar ervaringen van anderen op het gebied van rechten, wet- en regelgeving, wetenschappelijk bewijs en technische moeilijkheden voor de implementatie in kaart te brengen. Het voorstel werd ingediend na een verklaring van de Spaanse regering dat het besluit om programma’s op te zetten voor het gebruik van cannabis voor therapeutische doeleinden in Spanje.

De oprichting van de subcommissie is een belangrijke eerste stap in de liberalisering van medicinale cannabis door de Spaanse regering. Deze stap zou de weg kunnen openen naar de toegang tot medicinale cannabis in Spanje in de komende jaren. Het land is momenteel nog steeds het grootste land in Europa zonder enige vorm van toegang tot medicinale cannabis.

Exportmarkt voor medicinale cannabis in ontwikkeling

Voorafgaand aan de openstelling van de toegang tot medicinale cannabis, heeft de Spaanse regering de productie en export van medicinale cannabisproducten toegestaan, wat heeft geleid tot het ontstaan ​​van een relatief actieve markt in het land. Momenteel zijn 19 bedrijven goedgekeurd om medicinale cannabis te telen in het land, terwijl een paar bedrijven medicinale cannabisproducten op commerciële schaal produceren. Hiertoe behoren enkele internationale spelers, bijvoorbeeld Linneo Health, dat in het verleden naar Duitsland heeft geëxporteerd; Canifa, eigendom van Canopy Growth; en Medalchemy, een dochteronderneming van EMMAC, dat in maart van dit jaar voor € 235 miljoen werd overgenomen door de Amerikaanse gigant Curaleaf.

De legaliteit van persoonlijke teelt en consumptie van cannabis heeft geleid tot de opkomst van cannabis social clubs in Spanje, vooral in de provincie Catalonië. Deze sociale clubs dichten, naast de zwarte markt, een gat in het gezondheidssysteem dat is achtergelaten door het cannabisverbod.

Volgens de laatste statistieken bedraagt ​​de prevalentie van cannabisgebruik in Spanje ongeveer 10% van de volwassen bevolking, of iets minder dan 4 miljoen volwassen gebruikers per jaar, van wie velen het waarschijnlijk voor medische doeleinden gebruiken. Prohibition Partners schat dat als Spanje medicinale cannabisbehandeling zou legaliseren en een raamwerk voor recept zou invoeren in 2022, er in 2025 een jaarlijkse omzet van meer dan € 60 miljoen verwacht kan worden.

Wereldwijde cannabisconferentie

Prohibition Partners zullen dieper op dit onderwerp ingaan op de komende Prohibition Partners Live Conference, die plaatsvindt op 18-20 mei. De derde editie van de premium virtuele cannabisconferentie die meer dan 60 sprekers en 500 afgevaardigden uit alle hoeken van de wereld samenbrengt in een driedaagse ‘deep dive’ in de wereldwijde cannabistransformatie. Curaleaf Executive Chairman en oprichter Boris Jordan; Professor David Nutt, directeur Neuropsychopharmacology, Imperial College London; en Al Harrington, voormalig NBA-speler en niet-uitvoerend directeur, MedMen behoren tot de belangrijkste sprekers.

Lees meer op prohibitionpartners.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]