Home Cannabis Nederlands cannabis-experiment weer uitgesteld

Nederlands cannabis-experiment weer uitgesteld

door Team Inc.

2022-03-30-Nederlands cannabis-experiment weer uitgesteld

Het experiment met gereguleerde cannabisteelt is opnieuw uitgesteld. Het proces gaat pas in het tweede kwartaal van 2023 van start, stellen ministers Ernst Kuipers van Volksgezondheid en Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. Het oorspronkelijke plan was om in 2020 gereguleerde cannabis te gaan verkopen. Dat werd toen uitgesteld naar de tweede helft van 2022 en nu naar volgend jaar.

De wietproef wil in tien gemeenten de wiethandel onder staatstoezicht plaatsen. De hoop is, dat daarmee de rol van criminelen wordt teruggedrongen en wiet van betere kwaliteit beschikbaar wordt.

Volgens de ministers duurt het langer dan verwacht om op het punt te komen dat de kwantiteit, kwaliteit en diversiteit van de legaal geteelde cannabis voldoende is om de deelnemende coffeeshops van voldoende voorraden te voorzien.

Te weinig animo voor staatscannabis

De aanloop naar deze veelbesproken cannabisproef was al weinig veelbelovend. Het ene na het andere probleem kwam aan het licht. Coffeeshops in grote gemeenten of steden haakten af door de strikte voorwaarden van het experiment. Terwijl dit essentieel is om goede vergelijkingsresultaten te krijgen. Bovendien zijn er niet genoeg wiettelers die heil zien in deze krakkemikkige, gekunstelde pilot die ervoor moet zorgen dat cannabis beter wordt gereguleerd om van het eeuwenoude, stoffige gedoogbeleid af te stappen en ‘achterdeurproblematiek’ en het daarmee samenhangende criminele circuit het hoofd te bieden.

Grote flop

Inmiddels zijn er acht van de tien telers aangewezen maar de negende en tiende ontbreken nog. Het selecteren van de cannabistelers duurt “langer dan verwacht en verschillende telers hebben problemen om een ​​locatie te krijgen”, schreven de ministers. Tot nu toe zijn acht van de tien telers die deelnemen aan het experiment geselecteerd. “De verwachting is dat binnenkort ook de negende en tiende teler worden geselecteerd.”

Bovendien lopen de telers die wél willen meedoen tegen veel problemen aan, bijvoorbeeld betreffende een goede teeltlocatie. Ook is de financiering een groot probleem omdat banken zeer terughoudend zijn met het openen van rekeningen in deze branche. De ministers hopen in het tweede kwartaal van 2023 te kunnen starten met de overgangsfase van het experiment. In deze fase gaan deelnemende coffeeshops zowel gereguleerde staatswiet als gedoogde cannabis – dat via de achterdeur binnenkomt -verkopen.

Zes weken later begint het experiment op volle kracht. Dan mogen coffeeshops in deelnemende gemeenten alleen cannabis van aangewezen telers verkopen. Het experiment duurt vier jaar.

Bron o.a. nltimes.nl (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter