Studenten leren wiet kweken in Zuid-Afrika

door Team Inc.

wiet-plant-kweken

In een buitenwijk van Johannesburg sieren groene bladeren de muren van een school waar studenten leren hoe ze wiet moeten kweken. Het roken van wiet is echter verboden. De mede-oprichter van de instelling, die zich profileert als Afrika’s eerste cannabisacademie, zegt dat hij het stigma rond marihuana wil wegnemen.

“Het is belangrijk voor ons om deze industrie te professionaliseren en stigma’s weg te nemen.” De academie hoopt op een wereldwijde heroverweging van regelgeving rond teelt, gebruik en verkoop van wiet.

Cannabisimpuls

In Afrika gaf het kleine Lesotho in 2017 groen licht voor de teelt van medicinale cannabis, wat de weg vrijmaakte voor anderen zoals Zimbabwe, Malawi en Zuid-Afrika. Legalisering kan een grote impuls zijn voor de economie. President Cyril Ramaphosa zei vorig jaar dat wiet enorm potentieel heeft om investeringen aan te trekken en meer dan 130.000 nieuwe banen te creëren. Een enorme stap voor een land met een kwakkelende economie en massale werkloosheid.

De Cheeba Cannabis Academy bereidt studenten voor om deel te nemen aan de verwachte, grootschalige legalisatie van de teelt, het gebruik en de verkoop van cannabis. De industrie heeft training en opleiding nodig om zich te kunnen ontwikkelen.

Wiet telen op school

Schooldagen beginnen met een yogasessie, vanuit een holistische benadering, met onderwerpen als business, voeding en futurisme. Op een donderdagochtend zitten ongeveer een dozijn studenten aan houten bureaus voordat ze witte jassen aantrekken om een ​​laboratorium achter in het klaslokaal binnen te gaan.

Daar demonstreert Darian Jacobsen, een gepassioneerde cultivatieleraar, verschillende snoeitechnieken voordat hij verder gaat met enkele tips die leerlingen op hun notitieblok noteren. “Ze is niet dood, ziek of stervende, ze heeft gewoon een beetje dorst”, zegt de 28-jarige Jacobsen over een hangende plant die hij uit een kweektent haalt.

De academie is in 2020 begonnen met het aanbieden van online lessen voordat ze vorig jaar naar het huidige pand in Johannesburg verhuisden. De cannabiscursus duurt 12 weken en kost ongeveer $1.600. De school heeft tot nu toe ongeveer 600 mensen opgeleid en hoopt steun te krijgen van de regering, die grootse maar tot nu toe vage plannen voor cannabis heeft aangekondigd. Het hoogste gerechtshof van Zuid-Afrika decriminaliseerde privé- en persoonlijk gebruik van wiet in een baanbrekende uitspraak uit 2018.

Het heeft het parlement belast met het opstellen van wetgeving, maar er zijn nog veel onduidelijkheden waardoor er veel verwarring ontstaat over wat er precies is toegestaan, zegt Simon Howell, een onderzoeker aan de Universiteit van Kaapstad. Het verkopen van cannabis is slechts toegestaan voor medische doeleinden.

Beste omstandigheden

Cannabisclubs, een systeem waarbij leden betalen om hun planten te laten verzorgen, zijn in het hele land ontstaan, maar de legaliteit van het concept wordt momenteel in de rechtbank getest. Inmiddels heeft de overheid honderden vergunningen uitgedeeld om hennep en medicinale wiet te telen. Maar zelfs hier worstelt de industrie om van de grond te komen, zeggen analisten.

In theorie heeft Zuid-Afrika alles in huis om een ​​grote exporteur te worden. De kosten zijn vaak lager dan in veel andere landen zoals Canada, omdat mankracht relatief goedkoop is. Het weer is goed en de lokale valuta relatief zwak.
“We hebben hier veel zon en land, oude telers en ervaring”, zegt Trenton Birch, medeoprichter van Cheeba. Cannabisteelt is in delen van het land al meer dan een eeuw traditie.

Toekomst van cannabis

Toch zeggen critici dat het licentiesysteem kleine boeren uitsluit, die al tientallen jaren illegaal wiet kweken, met startkosten die rond de een miljoen dollar schommelen. Ook veel grote telers hebben het moeilijk, zegt farmaceutisch expert en cannabisondernemer Johann Slabber.

Ze produceren meer dan genoeg om aan de lokale behoeften te voldoen, maar kunnen niet exporteren naar Europa – de belangrijkste doelmarkt – omdat hun kwaliteitsnormen te laag zijn. Wanneer lokale telers deze norm willen verhogen, betekent dit dat ze helemaal opnieuw moeten beginnen.

Van de bijna 100 erkende telers van medicinale cannabis exporteren er momenteel slechts vijf op grote schaal, zegt hij. De regering heeft beloofd de regelgeving te stroomlijnen om de markt te helpen. Slabber: “Het opstarten van een productiefaciliteit die de opbrengst van cannabisboeren koopt om deze vervolgens te verwerken naar Europese normen en te exporteren, zou ook kunnen werken.”

Ondanks alles uitdagingen verwacht veel mensen dat de industrie kans heeft van slagen. Volgens verschillende schattingen zal de wereldwijde markt in 2028 naar verwachting stijgen tot 272 miljard dollar. Volgens marktonderzoeksbureau Insight Survey zal het deel van Zuid-Afrika naar verwachting stijgen van $ 5 miljoen in 2026 naar $ 22 miljoen in 2026. In afwachting van een toename van de vraag naar gespecialiseerde arbeidskrachten, zijn andere onderwijsaanbieders ook deze weg ingeslagen.

Bron: Africanews.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]