Home Drugs Nieuw-Zeeland wordt het eerste land dat recreatieve drugstesten volledig ‘legaliseert’

Nieuw-Zeeland wordt het eerste land dat recreatieve drugstesten volledig ‘legaliseert’

door Ties Inc.

2021-12-08-Nieuw-Zeeland wordt het eerste land dat recreatieve drugstesten volledig 'legaliseert'

Gebruikers van recreatieve drugs kunnen straks testen op festival, in clubs en voor persoonlijk gebruik. Nieuw-Zeeland is hierin het eerste land ter wereld.

Deze volledige legalisering van testen stelt gebruikers in staat hun stoffen te testen op muziekfestivals en voor algemeen gebruik zonder gevolgen. Dit maakt deel uit van een wetsvoorstel dat op eind november werd aangenomen. De nieuwe wet gaat op 6 december in, zo meldt Filter Mag.

Proefprogramma voor drugstesten wordt permanent

Het proefprogramma voor het testen van drugs, dat in december 2020 werd goedgekeurd, zou in december 2021 aflopen. Het ministerie van Volksgezondheid stelde voor om de pilot in april permanent te maken, wat aanleiding gaf tot nieuwe wetten.

Volgens gegevens die in februari 2021 in een rapport zijn gepubliceerd, veranderde 68 procent van de deelnemers aan de pilot hun gedrag als gevolg van het gebruik van de dienst. 87 procent gaf aan dat ze meer inzicht hadden gekregen in de gevaren van drugsgebruik nadat ze hadden gesproken met de personen die de dienst verstrekten.

Bezit van drugs blijft illegaal

Het wetsvoorstel in Nieuw-Zeeland maakt het bezit, de aankoop of de verkoop van drugs niet legaal. Het betekent dat als een muziekfestival, of een ander bedrijf, ervoor kiest, het een on-site faciliteit voor het testen van drugs kan exploiteren.

Naast testen is er ook preventie. Er komt informatie en advies ter beschikking van door de overheid aanbevolen aanbieders. Dit is erop gericht op gezondheidsschade te voorkomen en mensen te helpen weloverwogen beslissingen te nemen als het gaat over het gebruik van drugs en psychoactieve stoffen. Informatie en advies ter beperking van schade om individuen te helpen weloverwogen beslissingen te nemen over het gebruik van drugs en psychoactieve stoffen.

Voorkomen van drugsdoden

Vorige maand kondigde de Nieuw-Zeelandse regering ook aan dat ze $ 800.000 NZD ($ 545.581 USD) zou financieren voor de opleiding van drugscontroleurs en om drugsveiligheidsdiensten te coördineren. Sarah Helm, uitvoerend directeur van de NZ Drug Foundation, vertelde VICE World News: “Het is echt belangrijk en een moment om te vieren. Dit voorkomt schade en redt levens. Het controleren van drugs is een enorm effectief instrument voor schadebeperking, omdat het mensen nauwkeurige informatie geeft om veiliger beslissingen te nemen. We zouden nu graag zien dat de diensten worden uitgebreid om meer mensen te bereiken.”

Geneesmiddelenonderzoekers in het VK zijn van mening dat de regering hier een vergelijkbare benadering zou moeten volgen. Katya Kowalski, hoofd Strategie bij Volteface: “Drugscontrole is een noodzakelijk en levensreddend beleid. Veel van de schade en tragedie van drugsdoden op festivals zijn te vermijden.
“Door individuen te laten testen op de zuiverheid en sterkte, kunnen ze een weloverwogen, veiligere beslissing nemen. “Het VK zou de pragmatische benadering van Nieuw-Zeeland moeten volgen om mensen die drugs gebruiken te beschermen, en een empirisch onderbouwde benadering moeten volgen om verdere tragedies te voorkomen. Als het VK serieus is in het terugdringen van druggerelateerde schade, zou het legaliseren van drugscontrole een topprioriteit moeten zijn.”

Katya legt uit dat hoewel er in het VK drugstests plaatsvinden, er enkele juridische mazen zijn. Organisaties als The Loop, die stoffen testen op festivals en grootschalige evenementen, doen dat samen met de politie. Er is geen geschreven wetgeving die expliciet wetten bevat rond het testen van drugs in het VK, maar het online kopen van individuele thuistestkits voor drugs is legaal. In de Verenigde Staten en andere landen lopen vrijwilligers die het werk uitvoeren het risico strafrechtelijk vervolgd te worden.

Lees meer op mixmag.net (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter