Werelddrugsdag werpt licht op drugsproblematiek

door Team Inc.

drugs-verbranden

Gisteren was het werelddrugsdag. Deze dag  wordt sinds 1988 gevierd waarbij de hele wereld even stil staat bij de negatieve gevolgen van gebruik en de strijd tegen illegale drugshandel.

In circa 100 landen is aandacht besteed aan Werelddrugsdag. Op deze dag staat de humanere aanpak van de problematiek, waarin consumenten niet langer gecriminaliseerd worden en volksgezondheid een belangrijke drijfveer is, centraal.

Om een statement te maken, wordt er veel drugs vernietigd op deze dag. In Myanmar verbrandden de autoriteiten een enorme hoeveelheid met een straatwaarde van 420 miljoen euro. Opium, heroïne, cannabis, ketamine en crystal meth gingen in vlammen op. Er is veel aandacht voor problematiek. Tijdens de onlangs gehouden Highlevel Security Conference was het onderwerp drugshandel een van de belangrijke. Tijdens de conferentie werd ook gesproken over de andere aspecten die te maken hebben met illegale drugshandel, waaronder overdracht en transport van grote sommen geld.

Andere kijk op drugs

De war on drugs leidt wereldwijd niet tot het gewenste resultaat. Transporten zijn groter dan ooit en rioolonderzoeken laten zien dat de vraag en het gebruik enorm zijn. Geweld en criminaliteit door de georganiseerde misdaad nemen toe in de maatschappij. De onderwereld en bovenwereld zijn steeds meer met elkaar verweven en ondermijning is een groot probleem. Veel landen zien in dat inzet op preventie en een humanere aanpak gewenst zijn. Dit om de volksgezondheid te beschermen.

Er is ook een kentering zichtbaar in het legaliseren van drugs en de positieve kant van verschillende stoffen. Veel landen hebben cannabis gelegaliseerd en ook wordt er op veel plekken gekeken naar de legalisatie van psychedelische stoffen voor medisch gebruik. Ook bepaalde cannabinoïden hebben wereldwijd een enorme vlucht genomen. Het blijft tot op heden bij veel anekdotisch bewijs, maar dat veel mensen er baat bij hebben, staat buiten kijf. Hoe ver zullen deze ontwikkelingen gaan en zal harddrugs ooit legaal worden in de strijd met de georganiseerde misdaad? Dat het enkel negatieve stigma rond bepaalde stoffen aan het veranderen is, is in ieder geval positief.

Bron: o.a. euronews.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]