Studie: Kinderen die indirect worden blootgesteld aan wietrook worden vaker verkouden

door drugsinc

Studie: Kinderen die indirect worden blootgesteld aan wietrook worden vaker verkouden

Hoewel de effecten van tabaksrook al lang worden bestudeerd, is het nieuwe onderzoek een van de eerste die de impact van de indirecte marihuanarook op kinderen onderzoekt.

De samenleving houdt met toenemende mate rekening over het per ongeluk consumeren van eetbare cannabis door kinderen. Maar volgens nieuw onderzoek is snoep als deze edibles niet het enige dat volwassenen met de nodige voorzichtigheid in de gaten moeten houden.

Kinderen die worden blootgesteld aan de cannabisrook van ouders, kunnen vaker virale luchtweginfecties krijgen, zoals verkoudheid, dan kinderen van wie de ouders geen wiet consumeren, suggereert een nieuwe studie die onlangs is gepubliceerd.

Colorado-onderzoekers van het Children’s Hospital en de Wake Forest School of Medicine ondervroegen 1.500 ouders en voogden die in de staat wonen, waar zowel medicinaal als volwassen cannabisgebruik voor recreatief gebruik legaal is sinds respectievelijk 2000 en 2012.

Resultaten van het onderzoek naar de invloed van wietrook op kinderen

De resultaten gaven aan dat kinderen van ouders die regelmatig cannabis consumeren via roken of vapen vaker last hadden van virale luchtweginfecties (zoals verkoudheid) dan kinderen van wie de ouders niet consumeren.

Ouders die geen cannabis roken of verdampen, rapporteerden in de afgelopen 12 maanden een virale infectie van de luchtwegen van 1,04 infecties, terwijl degenen die wel consumeerden een “statistisch significante” infectie van 1,31 rapporteerden, merken onderzoekers op.

Interessant is dat ouders die de drug consumeren, hetzij door te roken of te vapen, meldden dat hun kinderen geen last hadden gehad van aandoeningen of symptomen die verband hielden met blootstelling aan tabaksrook, zoals astma-gerelateerde complicaties en oorinfecties.

Bovendien rapporteerden ouders die cannabis roken of vapen niet meer bezoeken aan de afdeling spoedeisende hulp dan degenen die geen wiet nuttigen. Dat verschilt van ouders die wel en niet roken.

Een van de eerste onderzoeken cannabisrook op jongeren

Hoewel de effecten van tabaksrook het onderwerp zijn van talrijke onderzoeken, is deze studie een van de eerste die de impact van indirecte cannabisrook op kinderen onderzocht.

“De impact van marihuana op jongere kinderen is niet volledig opgehelderd”, schrijven de auteurs. “Hoe marihuanarook kinderen beïnvloedt, is niet diepgaand onderzocht.”

Naast het onderzoeken van de effecten van passief roken, bevelen ze aan dat “toekomstige studies naar de impact van andere modaliteiten van marihuana op de pediatrische populatie ook belangrijk zijn.”

Bovendien is de hoop dat onderzoeksresultaten zullen helpen bij het beïnvloeden en informeren van de totstandkoming van toekomstig drugsbeleid. “Onze bevindingen kunnen helpen bij het vormgeven van preventieve regels, voorschriften en berichten over de volksgezondheid om de effecten van marihuana op kinderen te minimaliseren”, geeft men aan.

Bronnen o.a. Nature (EN), NCBI (EN), TheGrowthOP (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]