Is Trustpilot nog 100% betrouwbaar? Niet meer voor de cannabisindustrie, zo lijkt het.

door drugsinc

Is Trustpilot nog 100% betrouwbaar? Niet meer voor de cannabisindustrie, zo lijkt het.

Trustpilot is het meest uitgebreide beoordelingsplatform op internet, maar met het volledig verdwijnen van gerenommeerde cannabisbedrijven recentelijk met hun vermeldingen, lijkt het erop dat de site van Trustpilot niet meer echt “open voor iedereen” is.

De aanwezige dominantie van het online reviewbedrijf Trustpilot staat buiten kijf: met een wereldwijd hoofdkantoor en meer dan 529.000 beoordeelde websites in 2020, brengen ze in hun eentje consumenten en bedrijven samen. Voor de cannabisindustrie lijkt het er echter op dat die cruciale relatie, namelijk die tussen consument en bedrijf, wordt aangevallen.

Het belang van klant recensies

Het zou moeilijk zijn om een gerenommeerd bedrijf te vinden dat niet trots zijn of haar reviews en Trustpilot-rating laat zien. Voor cannabisbedrijven ligt de focus op het leveren van een uitstekende klantervaring niet anders. De hervorming van cannabis is immers wijdverbreid en er is een merkbare verandering opgetreden in de houding ten opzichte van deze belangrijke plant. Reputatie en transparantie zijn net zo cruciaal voor leveranciers van cannabis zaden, distributeurs en smartshops als elk ander bedrijf in elke andere branche.

Trustpilot was een universeel middel om canna-bedrijven te legitimeren en helpt, zoals het platform zelf beweert, “consumenten met vertrouwen winkelen”. Trustpilot benaderde zelfs veel opkomende seed-backs niet lang nadat de site was gelanceerd om te vragen of ze een vermelding wilden. Het leek alsof Trustpilot graag aan boord wilde springen van de cannabisrevolutie en klaar was om de eerlijke klantervaring te leveren waar het zo moedig over sprak.

Waarom staan sommige cannabisbedrijven dan niet meer vermeld bij Trustpilot?

Het lijkt er echter op dat de toewijding aan eerlijkheid is geëindigd. Verschillende media en cannabis websites hebben onlangs gemerkt dat een aantal onder hen prominente cannabis organisaties niet meer op Trustpilot staan.

In plaats van duidelijkheid geboden te krijgen door Trustpilot blijft er voor hen alleen een geautomatiseerd bericht over:

“Bedankt voor je bezoek aan Trustpilot. Helaas is het niet meer mogelijk om hier een review achter te laten omdat de website van het bedrijf is gesloten”.

Dit lijkt ongelooflijk vreemd, vooral als je bedenkt dat een van de bedrijven in kwestie onlangs meer dan 60k recensies op Trustpilot heeft gevierd. Om nog maar te zwijgen van het feit dat hun website nog steeds in de lucht is. Als cannabisconsument is dit een grote zorg – de meesten zullen zich afvragen wat deze bedrijven hebben gedaan om van het Trustpilot platform te worden gehaald?

Tijd om Trustpilot niet meer te vertrouwen? Het platform leeft niet meer volgens hun kernwaarden.

Nadat er verschillende pagina’s van cannabisbedrijven op Trustpilot zijn gecontroleerd en hetzelfde geautomatiseerde bericht door hen is ontvangen, is er rechtstreeks contact opgenomen met de bedrijven.

De verbazing leert dat ze net zo goed in het duister tasten als de consumenten die vertrouwen op Trustpilot. Het platform lijkt hun accounts te hebben gesloten, ongeacht de enorm goede klant waarderingen en ratings van deze cannabisbedrijven, zonder enige voorafgaande kennisgeving of verklaring.

De getroffen bedrijven voldeden aan alle eisen van Trustpilot en moedigden klanten actief aan om open en eerlijke beoordelingen achter te laten. Ze hebben daarbij ook geen eerdere waarschuwingen van Trustpilot en op geen enkele wijze storend of verboden gedrag gepromoot.

Voor cannabisbedrijven is Trustpilot niet meer “gratis en open voor elk bedrijf en elke consument”. In plaats daarvan kiest het platform nu zelf wie het betrouwbaar acht. Dit druist niet alleen in tegen eerlijke klantervaringen, maar riekt ook naar hypocrisie. Omdat zoveel bedrijven afhankelijk zijn van dergelijke transparante beoordelingen, hopen we dat deze wijziging slechts een communicatiestoring is en absoluut geen censuur blijkt door Trustpilot.

De steun voor cannabis en legitiem zakendoen neemt alleen maar toe, dus een standpunt hiertegen innemen is een achterhaalde benadering die alle betrokken partijen schaadt. Voorlopig heeft Trustpilot actie ondernomen die niet alleen in strijd is met de cannabisindustrie, maar ook met de kernwaarden van de site.

We zijn zeer benieuwd of Trustpilot binnenkort met een statement of meer duidelijkheid komt!

Bronnen o.a. Cannaconnection (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]