Home Aandelen & financieel Online handelsbeurs voor cannabisproducten gelanceerd in Europa

Online handelsbeurs voor cannabisproducten gelanceerd in Europa

door Team Inc.

2022-03-10-Online handelsbeurs voor cannabisproducten gelanceerd in Europa

De Europese CBD-markt is booming, maar weten consumenten echt wat er in de producten zit die ze kopen? Een online handelsplatform voor cannabisproducten wil de kwaliteit en transparantie van ‘zaak tot schap’ bevorderen.

De CBX Stock Exchange (CBX) werd woensdag gelanceerd en is gevestigd in Genève. Deze beurs voor cannabisproducten is opgericht door een voormalige bankier en fabrikant van cannabidiol. Een eerdere versie van het platform is sinds 2019 actief en claimt al zo’n 4.000 leden uit meer dan 80 landen te hebben.

Online maktplaats voor cannabisproducten

CBX is een online marktplaats voor kopers en verkopers van cannabisproducten waarvan de veiligheid en kwaliteit zijn gecertificeerd door een derde partij, een onafhankelijk laboratorium in Zwitserland. Het verbindt cannabisproducenten actief in verscheidene industrieën en biedt handel in cannabisbloemen, hennepbiomassa, destillaten, isolaten en tincturen.

CBX zegt dat het heeft overlegd met de Zwitserse gezondheidsautoriteit om normen vast te stellen en samen te werken met een Zwitsers geaccrediteerd laboratorium dat gespecialiseerd is in de analyse van cannabisderivaten. Dit om de kwaliteit van goederen, die op het platform worden verhandeld, te certificeren. “De industrie opereert al te lang blindelings zonder de nodige infrastructuur, kwaliteitscontroles en garanties en dit moet veranderen”, Aldus Jonas, medeoprichter en CEO van CBX.

Recreatief gebruik en regulering van cannabis in Europa

Het recreatief gebruik van cannabis is in het grootste deel van de Europese Unie illegaal, maar veel landen tolereren de verkoop van CBD-bloemen en -bladeren. Kleine winkels die CBD-producten verkopen, zijn de afgelopen jaren in heel Europa als paddenstoelen uit de grond geschoten en de markt zal naar verwachting in 2025 € 3,2 miljard bereiken, volgens voorspellingen van het cannabisonderzoeksbureau Prohibition Partners.

Maar de hausse van de industrie heeft tot controverse geleid. Frankrijk probeerde CBD-producten tevergeefs te verbieden. In november 2020 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat CBD volgens de EU-wetgeving niet als een verdovende stof mag worden beschouwd.

Terwijl overheden worstelen met het reguleren van de industrie, krijgen consumenten weinig duidelijke informatie over de CBD-producten die ze kopen. Een recent onderzoek door de Zwitserse Vereniging van Kantonnale Chemici naar CBD-producten wees uit dat 85 procent niet-conform bleek te zijn.

Kwaliteitscontrole

Duclos, die al twee decennia cannabis gebruikt om pijn te verlichten die wordt veroorzaakt door een zeldzame genetische ziekte, roept de EU-regeringen al jaren op om de industrie te reguleren en normen vast te stellen voor het testen en etiketteren van CBD-producten.

Sindsdien is er niet veel veranderd, dus Duclos neemt nu zelf het heft in handen. Voordat aanvragers geregistreerd lid worden van CBX, moeten ze volledig worden doorgelicht en een speciaal certificaat behalen om op het platform te kunnen handelen.
Dat document beschrijft de samenstelling van het product, het gehalte aan tetrahydrocannabinol (THC) en terpenen – aromatische ingrediënten – en bevestigt dat het vrij is van schadelijke verontreinigingen zoals zware metalen, pesticiden en bacteriën en veilig is voor menselijke consumptie.

Het certificaat kan door leden onafhankelijk worden verkregen of via de partner van het platform, SciTec Research, een laboratorium in Lausanne. CBX zegt dat het nu ongeveer 300 producten online heeft die allemaal kwaliteitscontroles hebben ondergaan, terwijl nog eens 700 worden gecertificeerd.

Lees meer op euronews.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter