Drugsmisbruik, social media en georganiseerde misdaad onder de loep in INCB-rapport

door Team Inc.

2022-03-11-Drugsmisbruik, social media en georganiseerde misdaad onder de loep in INCB-rapport

De International Narcotics Control Board (INCB), een onafhankelijke door de VN gesteunde instantie, roept regeringen op meer te doen om sociale-mediaplatforms te reguleren die druggerelateerd negatief gedrag verheerlijken en de verkoop van gereguleerde stoffen stimuleren.

In haar jaarverslag, dat donderdag is vrijgegeven, geeft de INCB aan dat er een verband is tussen blootstelling aan sociale media en drugsgebruik. Onevenredig veel jongeren, de belangrijkste gebruikers van social media, hebben te maken met drugsmisbruik.

Het rapport roept ook de particuliere sector op om hun platforms te matigen, zelfregulerend te maken en de reclame voor en promotie van niet-medisch gebruik van drugs te beperken. Naast sociale-mediaplatforms maken criminelen ook gebruik van vele andere digitale instrumenten, zoals digitale valuta, mobiele betalingen en e-walletdiensten, die de internationale overboeking van geld gemakkelijker en sneller maken en hen in staat stellen de herkomst van illegale fondsen en winst te maximaliseren.

Samenlevingen ondermijnd door drugshandel

Georganiseerde misdaadbendes blijven miljoenen dollars binnenhalen uit drugshandel, waarschuwt het INCB-rapport. Dit heeft negatieve gevolgen voor samenlevingen en economische ontwikkeling, variërend van corruptie en omkoping tot toegenomen georganiseerde misdaad, geweld, armoede en ongelijkheid.

Om de negatieve effecten van de handel tegen te gaan, beveelt de organisatie regeringen aan om alle stadia van drugshandel aan te pakken – van productie en teelt tot verkoop en het verbergen van illegale winsten – en informatie over de georganiseerde misdaad op internationaal niveau te delen.

Follow the money

“De INCB vindt dat het volgen van illegale geldstromen speciale aandacht en controle verdiend, omdat drugshandel een zeer lucratieve industrie is voor georganiseerde criminele groepen”, zei INCB-voorzitter Jagjit Pavadia. “Deze groepen zijn afhankelijk van illegale geldstromen om hun criminele activiteiten uit te breiden en in stand te houden.”

Ontwikkelingslanden worden het hardste getroffen. Veel geldstromen gaan via initiatieven om armoede te verminderen en sociale en economische ontwikkeling te bevorderen. Dit heeft een onevenredig effect op ontwikkelingslanden, waar de grootste behoefte is aan fondsen om economische groei te bevorderen en ongelijkheid te verminderen.

In Afrikaanse landen bijvoorbeeld zijn de kosten van de georganiseerde misdaad bijzonder hoog: naar schatting $ 88,6 miljard, ongeveer 3,7 procent van het bruto binnenlands product van het continent – ​​en bijna hetzelfde bedrag als de gecombineerde jaarlijkse instroom van officiële ontwikkelingshulp en buitenlandse directe investeringen – gaat elk jaar verloren aan illegale geldstromen. Dit leidt tot een aanslag op de openbare middelen en ondermijnt de inspanningen om middelen voor ontwikkeling te mobiliseren.

Legalisering van cannabis in strijd met drugsconventies

De decriminalisering en depenalisering van cannabis in veel landen wordt door de INCB aangemerkt als een reden tot bezorgdheid. In het rapport benadrukt de Narcotics Board de noodzaak van een collectief begrip van de begrippen legalisatie, decriminalisering en depenalisering in overeenstemming met de drugscontroleconventies. Alleen op die manier kan er een evenwichtige en evenredige reactie op druggerateerde misdrijven in strafzaken met respect voor de mensenrechten en het algemeen welzijn.

Eenvoudig toegang tot precursoren

Criminelen hebben op de legale markt nog steeds gemakkelijk toegang tot precursoren, de chemicaliën die nodig zijn om illegale drugs te maken. De INCB dringt aan op verbeterde controles en regelgeving voor de verkoop van precursoren, daarbij verwijzend naar een onderzoek dat de organisatie in 2021 heeft uitgevoerd, waaruit aanzienlijke tekortkomingen kwamen in de controle op de binnenlandse productie, handel en distributie van de chemicaliën.

Lees meer op news.un.org (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]