Oorlog in Oekraïne kan illegale drugsproductie stimuleren, zegt VN

door Team Inc.

2022-07-05-Oorlog in Oekraïne kan illegale drugsproductie stimuleren, zegt VN

De oorlog in Oekraïne zou de illegale drugsproductie tot bloei kunnen brengen, terwijl de toekomst van de opiummarkt afhangt van het lot van het door crisis geteisterde Afghanistan, waarschuwen de Verenigde Naties in een rapport.

Eerdere ervaringen uit het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië suggereren dat conflictgebieden kunnen fungeren als een magneet voor het maken van synthetische drugs, aldus het VN-bureau voor drugs en misdaad (UNODC) in zijn jaarverslag. “Dit effect kan groter zijn wanneer het conflictgebied zich in de buurt van grote consumentenmarkten bevindt.”

Synthetische drugs en opium

Het UNODC zei dat het aantal ontmantelde amfetaminelaboratoria in Oekraïne is gestegen van 17 in 2019 tot 79 in 2020, het hoogste aantal in beslag genomen laboratoria dat in 2020 in enig land is gemeld. De capaciteit van Oekraïne om synthetische drugs te produceren zou kunnen groeien naarmate de oorlog voortduurt. “Je hebt geen politie die rondloopt en laboratoria ontmanteld in conflictgebieden”, vertelde UNODC-expert Angela Me aan AFP.

Het rapport merkte ook op dat conflicten de drugshandelroutes zouden kunnen verschuiven en verstoren. De situatie in Afghanistan – dat in 2021 86% van ’s werelds opium produceerde – zal de ontwikkeling van de opiaatmarkt bepalen, voegde het VN-rapport eraan toe.

De humanitaire crisis in het het land kan een stimulans zijn voor de illegale teelt van papaver, zelfs nadat de Taliban-autoriteiten dit in april hadden verboden. “Veranderingen in de opiumproductie in Afghanistan zullen gevolgen hebben voor de opiaatmarkten in vrijwel alle regio’s van de wereld”, aldus de VN. Volgens het rapport gebruikten naar schatting 284 miljoen mensen een drug in 2021, of één op de 18 mensen wereldwijd tussen 15 en 64 jaar.

Het cijfer was 26% hoger dan in 2010, waarbij de bevolkingsgroei slechts gedeeltelijk verantwoordelijk was voor de verandering. De cocaïneproductie klom naar een nieuw record van 1.982 ton in 2020.

Bron: voanews.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]