Opioïdengebruik neemt drastisch toe in Nederland

door Team Inc.

opioïden-medicatie

De afhankelijkheid van zware pijnstillers voor veel patiënten is groot bij een grote groep mensen. Dit kan leiden tot hardnekkige verslaving aan deze zogenoemde opioïden als fentanyl, oxycodon en morfine. Het aantal patiënten dat deze zware medicatie krijgt voorgeschreven, is vorig jaar toegenomen met 5 procent ten opzichte van 2021.

Van de ruim een miljoen gebruikers namen er 600.000 een sterkwerkend middel, een stijging van 6,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kerngetallen. Het gaat om middelen die via de apotheek worden verstrekt. Gebruik bij kankerpatiënten in het ziekenhuis en gebruik in de palliatieve zorg is hierbij niet meegerekend, zo blijkt uit een artikel van de NOS. Binnen deze groep gebruiken steeds meer mensen een kortwerkend middel. Dat zijn er ruim 430.000, een stijging van 7,9 procent.

Opioïdencrisis

In Amerika heeft het langdurig en te eenvoudig voorschrijven van deze zware medicatie geleid tot een opioïdencrisis met meer dan 100.000 doden tot gevolg in afgelopen jaar. Naar schatting zijn er zo’n 46 miljoen Amerikanen die aan verslaving leiden. Minister Bruins voor Medische Zorg kondigde in 2019 maatregelen aan om het gebruik van zware pijnstillers terug te dringen. Toen werd duidelijk dat artsen het middel vaak makkelijk voorschrijven en patiënten eenvoudig herhaalrecepten krijgen. Hij wees op de grote aantallen verslaafden in de VS en zei dat hij niet wil dat Nederland die kant op gaat. Toch gebeurt het tegenovergestelde.

In aanbevelingen aan de huisartsen pleitte demissionair minister Kuipers er vorig jaar voor om opioïden zo kort mogelijk voor te schrijven en herhaalrecepten alleen uit te schrijven na een nieuw consult. Volgens kennisinstituut voor de zorg Nivel is het aantal mensen dat opioïden voorgeschreven krijgt door de huisarts de laatste jaren stabiel. Maar het aantal patiënten dat zware pijnstillers krijgt neemt toch toe. Hoe dat komt, is nog niet duidelijk.

Bron: Nos.nl (NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]