Nieuw onderzoek: overmatig cannabisgebruik gekoppeld aan hartfalen en hartaanvallen

door Team Inc.

cannabis-joint

Donderdag is er een rapport verschenen dat overmatig cannabisgebruik linkt aan problemen met het hart. Onder volwassenen is de kans maarliefst 60% groter op hartfalen, beroerte of hartaanvallen vergeleken met volwassenen van dezelfde leeftijd en geslacht zonder cannabisgebruiksstoornis. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek onder leiding van een Canadees onderzoeksteam.

Bij de populatie gebaseerde groepsstudie waren vijf gezondheidsdatabases in Alberta betrokken, waarbij onderzoekers opmerkten dat ogenschijnlijk gezonde mensen nog steeds een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten als ze een cannabisgebruiksstoornis hebben.

In het onderzoek liepen volwassenen met een ‘cannabis use disorder’ (CUD) – met name degenen die niet tegelijkertijd een psychische stoornissen of andere chronische aandoeningen hadden – een groter risico op hart- en vaatziekten als ze geen voorgeschreven medicijnen gebruikten en geen gebruik hadden gemaakt van gezondheidszorgdiensten in de afgelopen zes maanden.

De resultaten van het onderzoek moeten als verkennend worden beschouwd, maar de onderzoekers wijzen op de potentiële waarde van het gebruik van de ziekte als marker, waardoor gebruikers preventieve actie kunnen ondernemen door meer tests en screening of surveillance op hart- en vaatziekten in deze risicogroepen.

Cannabisgebruik explosief toegenomen

Het gebruik van marihuana is de afgelopen tien jaar aanzienlijk gestegen, waarbij 55 miljoen Amerikanen zeggen regelmatig marihuana te gebruiken. Cannabis werd al eerder in verband gebracht met ernstige cardiovasculaire gebeurtenissen, waaronder hartziekten, hartaanvallen en beroertes, vanwege de stress die cannabis op het hart kan uitoefenen.

Het roken van cannabis kan de hartslag verhogen, de bloedvaten verwijden en het hart harder laten pompen – onmiddellijk na gebruik. De softdrug is ook in verband gebracht met geestelijke gezondheidsrisico’s bij jonge volwassenen en mensen die marihuana gebruiken vóór de leeftijd van 18 jaar lopen een groter risico om CUD te ontwikkelen, volgens de Centers for Disease Control and Prevention.

“Het is belangrijk om te benadrukken dat deze bevindingen observationeel zijn en dat ze inzicht geven in patronen binnen onze dataset. Ze brengen echter geen directe oorzaak-en-gevolg-relatie”, vertelde hoofdauteur Dr. Anees Bahji van de Cumming School of Medicine van de Universiteit van Calgary aan Forbes.

Marihuana blijft illegaal op federaal niveau, maar veel staten hebben het gelegaliseerd voor recreatief gebruik en de meerderheid staat medisch gebruik toe. Eind augustus adviseerden Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen om marihuana te verplaatsen naar een geneesmiddelenclassificatie met een lager risico, waardoor het in een ‘Schedule III’-groep terecht zou komen – dat wil zeggen, zodra het een substantieel beoordelingsproces door de Amerikaanse Drug Enforcement Administration heeft doorlopen.

Schedule III-medicijnen worden volgens de DEA geclassificeerd als stoffen met een laag tot matig potentieel voor fysieke en psychologische afhankelijkheid en ze zijn gemakkelijker te bestuderen. Marihuana is lange tijd een Schedule I-substantie geweest, wat impliceert dat “het een groot potentieel voor misbruik heeft”. President Joe Biden steunt de legalisering van marihuana voor medische doeleinden. Hoewel Biden niet heeft verklaard of hij legalisering voor recreatief gebruik steunt, zei hij in 2021 wel dat hij de rechten van staten steunt om het te legaliseren – mochten ze daarvoor kiezen.

Bron: Forbes.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]