Rijkdom en verdoemenis door legale handel in cocaïne

door Team Inc.

Eerste-Wereldoorlog-cocaïnehandel

In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is vanaf zaterdag 30 september De Nederlandsche Cocaïnefabriek te zien. Een muzikaal spektakel waarbij alles draait om de legale handel in het witte goud tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Wat veel mensen niet weten is dat de legale cokehandel in deze periode 1914-1918 bizarre vormen aannam.


De medicinale cocaïnehandel nam de pijn en doodsangst weg van de mensen die deze zware tijden moesten doorstaan en leverde veel geld op. Toch was het niet alleen maar positief. Het heeft grote gevolgen gehad. Kijk naar de keiharde drugscriminaliteit die nu onze samenleving gegijzeld houdt. Een inkijkje in de duistere wereld van de cokeindustrie en ontwikkeling van harddrugs. Van medicinale toepassing tot illegale handel in verslavende middelen.

De Nederlandsche cocaïnefabriek

Het verhaal, gebaseerd op het boek De Handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek van Conny Braam, gaat over Lucien, handelaar in medicinale cocaïne tijdens de Eerste Wereldoorlog, van 1914 tot 1918. “Die fabriek heeft echt bestaan, was geen geheim maar een gewoon een hartstikke legaal bedrijf in Amsterdam”, weet Michiel Schreuders, artistiek leider, componist/muzikant van Tafel van Vijf Muziektheater, zo schrijft het AD.

“Dit verhaal legt een systeem bloot waarvan wij tot op de dag van vandaag de gevolgen voelen. Namelijk: als er eenmaal flink geld wordt verdiend, is de handelsketen nauwelijks meer te stoppen, zelfs al kleven er grote negatieve effecten aan het product en het systeem”, legt Schreuders uit aan de krant.

Oorlog en coke

De verschrikkelijke loopgravenoorlog was één van de zwaarste aller tijden. Een tijd waarin soldaten onmenselijke ontberingen moesten doorstaan en miljoenen sneuvelden. Cocaïne was een middel om pijn te verdoven en jongens de loopgraven uit te krijgen. Handelsreiziger in medicijnen Lucien begon met import en merkte al snel dat cocaïne veel geld opleverde. Het was gouden handel. Niemand die zich erover verbaasde of vraagtekens plaatste.

Het laat zien dat grote beslissingen in het verleden nog grote gevolgen hebben in de toekomst. Een weg terug is er vaak niet meer. Zeker niet als er veel geld wordt verdiend. De maatschappelijke effecten zijn nog groot. Het resoneert en dreunt na. Kijk naar de war on drugs en de georganiseerde misdaad die onlosmakelijk verbonden is met de ontstaansgeschiedenis van de handel in harddrugs.

Bron: AD.nl (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]