Europa’s eerste proefbedrijf voor psychedelische medicijnen opent in Londen

door Team Inc.

2022-05-24-Europa's eerste proefbedrijf voor psychedelische medicijnen opent in Londen

Europa’s eerste commerciële faciliteit voor het testen van psychedelische geneesmiddelen wordt geopend in Londen met als doel het VK een wereldleider te maken op het gebied van onderzoek naar psychedelica.

De Britse start-up Clerkenwell Health streeft ernaar om in augustus proeven te starten in zijn Londense faciliteit. In eerste instantie wilhet bedrijf psilocybine inzetten om terminaal zieke mensen te helpen omgaan met angst.

Koploper in psychedelisch onderzoek

Tom McDonald, de CEO van Clerkenwell Health, zei: “Psychedelische ondersteunde therapie zou baanbrekend kunnen zijn voor de behandeling van geestelijke gezondheidszorg, en het VK bevindt zich in een goede positie om daarin voorop te lopen als wereldleider in klinische proeven na de Brexit.

“Ons doel is om het VK te vestigen als het hart van het commerciële psychedelische onderzoeksecosysteem, door nauw samen te werken met deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheid en medicijnontwikkelaars over de hele wereld om enkele van de meest complexe psychische aandoeningen aan te pakken.”

Onderzoek en regelgeving

Geneesmiddelenontwikkelaars onderzoeken in toenemende mate psychedelische verbindingen als mogelijke behandelingen voor psychische aandoeningen zoals stemmingsstoornissen, PTSS en verslavingen, maar hun status als gereguleerde stoffen kan het bureaucratisch uitdagend en duur maken om ze door klinische proeven te laten komen.

Het uitvoeren van deze onderzoeken in landen zoals het VK – waar soortgelijke onderzoeken al zijn goedgekeurd en regelgevers meer bekend zijn met de veiligheidsprofielen en potentiële voordelen van deze geneesmiddelen – is een oplossing. Het is echter mogelijk dat buitenlandse bedrijven moeten worden begeleid door de Britse regelgevingsprocessen om onnodige vertragingen te voorkomen.

Psychedelica tegen psychische aandoeningen

Dit is waar gespecialiseerde klinische onderzoeksorganisaties van pas komen: in plaats van één verbinding of klasse van verbindingen te ontwikkelen voor een enkele aandoening, zal Clerkenwell Health samenwerken met meerdere medicijnontwikkelaars om een ​​reeks complexe psychische aandoeningen aan te pakken met behulp van verschillende psychedelische middelen. Ook zullen er trainingen worden gegeven aan therapeuten die met psychedelische drugs willen werken.

Peter Rands, de CEO van Small Pharma, dat het gebruik van dimethyltryptamine (DMT) voor de behandeling van depressie test, zei: “Er moet aan een reeks zeer specifieke voorwaarden worden voldaan om therapie met psychedelica te gebruiken; het is nogal een gespecialiseerd vakgebied. De ongeveer acht bedrijven die klinische proeven doen met op psychedelica gebaseerde medicijnen, zijn sterk afhankelijk van contractonderzoeksorganisaties om dit soort onderzoek te doen, vooral wanneer ze beginnen aan klinische proeven in een later stadium.”

Klinische proeven

Prof David Nutt, directeur van de afdeling neuropsychofarmacologie van Imperial College London en voormalig voorzitter van de Britse adviescommissie voor drugsmisbruik, zei: “Er is duidelijk behoefte aan klinische proeven met psychedelische drugs buiten de enkele academische centra die momenteel dit onderzoek doen. Daarom verwelkom ik een externe organisatie die de nodige vaardigheden en expertise ontwikkelt om bedrijven te ondersteunen die in deze behandelingen willen investeren.”

Samenwerkingen

De faciliteit zal in de buurt van Harley Street worden gevestigd en zal in eerste instantie 13 medewerkers in dienst hebben. De eerste proeven, gepland in samenwerking met het in Toronto gevestigde biotechnologiebedrijf Psyence, zullen zich richten op het gebruik van psilocybine voor de behandeling van aanpassingsstoornissen – een emotionele of gedragsreactie op een stressvolle gebeurtenis in iemands leven – bij mensen met terminale diagnoses.

Clerkenwell Health werkt ook samen met de in Canada en de VS gevestigde bedrijven Mindset Pharma en Mydecine, die zich richten op behandelingen voor neurologische en psychiatrische aandoeningen, en psychedelische ondersteunde psychotherapie voor depressie en nicotineverslaving.

Bron: theguardian.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]