Smaakjesverbod op vapes heeft geen enkele zin

door Team Inc.

vape-shop-assortiment-smaken

Vanaf 1 januari geldt er een smaakjesverbod voor vapes in Nederland, na een overgangsperiode van een jaar waarbij vapeshops hun voorraad nog konden opmaken. Staatssecretaris Van Ooijen van het ministerie van Volksgezondheid: “Vanaf 1 januari zal ik het echt niet meer wagen om smaakje te verkopen. Want die boetes, die kunnen oplopen tot 4500 euro, gaan er echt komen.”

Hij benadrukt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ook meteen in januari gaat handhaven op dit nieuwe verbod. Producenten, importeurs, distributeurs en verkoper die vapes niet uit de handel halen kunnen een dwangsom krijgen die nog hoger is. Het doel is om jongeren van het schadelijke vapen af te houden of te laten stoppen.

Illegale vapes door gebrek aan Europese wetgeving

Veel Nederlandse ondernemers zien het verbod niet zitten. Er zijn er al enkele net over de grens vertrokken, waar de smaakjes straks nog wel verkocht mogen worden. Bovendien gaat de online handel gewoon door en kunnen jongeren de smaken eenvoudig over de grens bestellen in webshops. Ook zal de illegale handel groter worden door het verbod.

Zonder Europese wetgeving zal er weinig veranderen. In Engeland worden miljoenen vapes door de overheid uitgedeeld om mensen van het roken te krijgen. Ook in België is er nog geen smaakjesverbod omdat de Hoge Gezondheidsraad wel inziet dat smaakjes belangrijk zijn om ex-rokers via vapen van het roken af te houden.

Deze ontwikkeling geeft volgens Martin Buijsen, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit, aan dat er nodig Europees beleid moet komen. “De Nederlandse overheid doet nu alles wat het kan doen om vapegebruik in te perken. Maar online verkoop vanuit het buitenland kan nog steeds. Om dat aan te pakken zullen er echt Europese regels moeten komen.”

Bron: rtlnieuws.nl (NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]