Mensen hamsteren vapes met smaak

door Team Inc.

vrouw-blaast-rook-uit-van-vape

Mensen die elektronische sigaretten roken, kochten massaal vapes met smaak voordat op 1 januari het verbod van kracht werd, zegt voorzitter Emil ’t Hart van de Esigbond Trade Association.

“Je ziet dat de consumenten zoveel mogelijk inslaan in de speciaalzaken. Vooral de echte vapers die zijn overgestapt van sigaretten waren aan het hamsteren”, zegt ’t Hart. Volgens hem kopen een kleine 250.000 mensen e-sigaretten en vloeistoffen met smaakstoffen doorgaans via een tabakswinkel of vapingwinkel.

Vapes smaakverbod

Per 1 januari 2024 mochten verkopers van e-sigaretten geen dampen of vloeistoffen verkopen met smaken. Alleen producten met de smaak van tabak zijn toegestaan. De overheid heeft smaken verboden om te voorkomen dat jongeren e-sigaretten met een fruitsmaak kopen voordat ze overstappen op gewone sigaretten.

Veel mensen denken dat de maatregel contraproductie zal zijn. Mensen die gewone sigaretten hebben gerookt voordat ze zich tot de e-sigaret wendden, zouden in de verleiding komen om terug te keren naar traditionele sigaretten. Jongeren kunnen zich wenden tot de online markt.

Afgelopen april startte de Esigbond een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat vanwege het smaakverbod. De brancheorganisatie wil geen verbod. Het RIVM is het er mee eens dat e-sigaretten ongezond zijn. Schadelijke stoffen zoals nicotine bevinden zich meestal in de damp. Mensen die de damp van vapes inademen, kunnen hun luchtwegen beschadigen en hebben een groter risico op het ontwikkelen van kanker, net als bij sigarettenrook.

Bron: nltimes.nl (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]