Twintig procent van de Nederlandse boeren wordt benaderd door drugscriminelen

door Team Inc.

2020-10-09-Twintig procent van de Nederlandse boeren wordt benaderd door drugscriminelen

Dat drugsproductie in het buitengebied floreert, is iedereen bekend. Maar nu er harde cijfers bekend zijn, blijkt het probleem nog groter dan gedacht. Een op de vijf boeren wordt benaderd door drugscriminelen die zoeken naar een leegstaande schuur, stal of ander agrarisch pand. Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna 700 agrariërs.

Dit uitgebreide onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Aanjaagteam Ondermijning (ATO) en de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). De boeren werden gevraagd in het zuiden van Nederland. Daar waar de problemen het grootst zijn.

Brabants boevenland

Op het Brabantse platteland zijn de problemen het grootst en wordt maar liefst 22% van de boeren weleens benaderd door drugcriminelen. De meeste boeren houden hun poot stijf, maar toch gaat het ook regelmatig mis. Zeker wanneer boeren financiële problemen hebben en last hebben van leegstand. De kranten staan bol van de hennepkwekerijen, cocaïnewasserijen en zelfs crystal meth-labs. Ook blijkt uit het onderzoek dat veel boeren vaak weten dat er criminele activiteiten zijn in gebouwen van anderen in de buurt. Bijna een derde van de boeren of tuinders geeft echter aan hier geen melding van te maken bij de autoriteiten.

Leegstand neemt toe

Een ander probleem is de toenemende leegstand op het platteland, waardoor criminelen hier vrij spel hebben. Een oplossing voor dit probleem zou zijn om snel een nieuwe bestemming te geven aan een leegstaand pand of opkoop- en sloopregelingen te treffen om drugscriminelen voor te zijn.

AOT-voorzitter en oud-burgemeester van Tilburg Peter Noordanus, vindt de uitkomsten van het onderzoek zorgwekkend. “Het probleem wordt alleen maar groter. Nu al wordt 1 op de 5 boeren benaderd door criminelen met de vraag of ze een schuur hebben, terwijl de leegstand van schuren gigantisch gaat toenemen de komende jaren.” De schatting is dat er op dit moment zo’n 10 miljoen vierkante meter agrarische bebouwing leegstaat en dat kan volgens makelaarsvereniging NVM oplopen tot 25 miljoen in 2030, zo schreef eenvandaag.

Lees meer op eenvandaag.avrotros.nl en bn.destem.nl (Bronnen)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]