Canadese soldaat schuldig aan het drogeren van collega’s met cannabis cupcakes

door Team Inc.

2021-08-22-Canadese soldaat schuldig aan het drogeren van collega's met cannabiscupcakes

Een Canadese soldaat die ervan wordt beschuldigd kameraden te hebben gedrogeerd met spacecake, is schuldig bevonden door een militaire rechter.

Sandra Cogswell werd veroordeeld voor acht aanklachten wegens het toedienen van een schadelijke stof en één keer voor schandelijk gedrag. Haar zaak is de eerste keer in Canada dat een soldaat schuldig is bevonden aan het toedienen van cannabis aan collega’s zonder hun toestemming.

Commandant Sandra Sukstorf, de rechter die de krijgsraad voorzit, noemde het gedrag van Cogswell “schokkend onaanvaardbaar”. Haar acties hadden kunnen leiden tot de dood van collega’s. Cogswell, die sinds 2011 in het Canadese leger heeft gediend, werkte in de kantine tijdens de meerweekse “Exercise Common Gunner” op een militaire basis in Gagetown, New Brunswick, in juli 2018, onderdeel van de officiersopleiding van de Royal Canadian Artillery School.

Positieve cannabistest bij schietoefening

In een videogetuigenis vertelde Cogswell de militaire politie dat ze chocoladecupcakes had gemaakt voor haar medesoldaten, maar ontkende dat ze cannabis had toegevoegd. Tijdens het proces hoorde de militaire rechtbank echter dat vijf soldaten bij de live-vuuroefening positief testten op tetrahydrocannabinol (THC). Een wikkel van een van de cupcakes wees ook op de aanwezigheid van THC. De rechtbank hoorde verontrustende details over de reactie van de soldaten op de cupcakes.

De een had de tijdzekeringen op explosieven verkeerd ingesteld, de ander had een wapen verkeerd geladen en een schutter liep voor een houwitser uit. Een andere soldaat crashte bijna met zijn militaire vrachtwagen en anderen zeggen dat ze werden overvallen door een lachkick.

Vorige week verwierp Sukstorf een verzoek van het juridische team van Cogswell om haar vrij te spreken van de aanklachten, waarvoor de verdediging waarschuwde op basis van “extreem indirect” bewijs.
Maar Sukstorf noemde inconsistenties in verklaringen die Cogswell aan de politie gaf en het feit dat Cogswell niet alleen de cupcakes maakte, maar destijds ook toegang had tot medicinale marihuana dat ze als slaapmiddel gebruikte. Canada legaliseerde cannabis voor recreatief gebruik in oktober 2018, drie maanden nadat Cogswell werd beschuldigd van het maken van de cupcakes.

Volgens het Canadese wetboek van strafrecht kan Cogswell maximaal vijf jaar gevangenisstraf krijgen en worden ontslagen uit het leger op grond van de National Defense Act. Cogswell moet op 16 november weer voor de rechtbank verschijnen voor veroordeling.

Lees meer op theguardian.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]