Uit gevangenis ontsnapte man die vastzat vanwege wiet kweken geeft zich na bijna 30 jaar aan

door drugsinc

Uit gevangenis ontsnapte man die vastzat vanwege wiet kweken geeft zich na bijna 30 jaar aan

De COVID-pandemie was de druppel voor de 64-jarige Darko Desic die zich eerder deze week bij de politie in Australië aangaf na bijna 30 jaar vanwege wiet kweken op de vlucht te zijn geweest. Volgens de politie ontsnapte Desic in 1992 uit het Grafton Correctional Center toen hij 35 jaar oud was.

Op het moment van zijn ontsnapping zat Desic 13 maanden in een gevangenisstraf van drie en een half jaar voor het wiet kweken en bezit van cannabis. Desic, geboren in het voormalige Joegoslavië, vreesde naar verluidt aan het einde van zijn straf te worden uitgezet omdat hij de verplichte militaire dienst was ontvlucht.

In plaats daarvan vestigde Desic zich bijna 30 jaar in Avalon, een buitenwijk aan het strand van Sydney, en werkte hij als arbeider en klusjesman. Dat werk droogde op als gevolg van de pandemie, en Desic vond naar verluidt dat het het beste was om zichzelf aan te geven.

Hij verscheen eerder deze week voor de rechtbank en werd beschuldigd van het ontsnappen aan wettige hechtenis. Op de aanklacht staat een mogelijke gevangenisstraf van zeven jaar.

Steun vanwege rechtszaak tegen wiet kweken

Er wordt gemeld dat Peter Higgins, een projectontwikkelaar in het gebied, een groep leidt die vastbesloten is Desic, die plaatselijk bekend stond als ‘Dougie’, te helpen met zijn aanstaande rechtszaak vanwege het wiet kweken.

Steun vanwege rechtszaak tegen wiet kweken
Diverse steun en campagnes vanwege rechtszaak tegen wiet kweken

Een GoFundMe-campagne die naar verluidt door de dochter van Higgins is gestart, heeft inmiddels zo’n AUD $ 12.000 van het doel van $ 30.000 opgehaald om een juridisch team voor Desic veilig te stellen en hem te helpen weer op de been te komen.

“Hij was een fatsoenlijke hardwerkende man, hij deed zelfs alles ter voet en liep overal naartoe omdat hij geen rijbewijs kon krijgen. Hij betaalde zijn huur en bleef op zichzelf, net zo fatsoenlijk als iedereen in de buurt”, vertelde een voormalige buurman van Desic.

“Hij sprak nooit over zijn verleden, met wie dan ook. Hij was erg stil, een beetje ongemakkelijk zelfs. Ik denk dat we nu weten waarom.”

Bronnen o.a. CBSNews (EN), SydneyMorningHerald (EN), TheDailyMail (EN), TheGrowthOP (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]