Zijn cannabisdrankjes een blijvertje?

door Team Inc.

2022-07-12-Zijn cannabisdrankjes een blijvertje?

De industrie voor cannabisdrankjes staat nog in de kinderschoenen, maar vertoont tekenen van groei. De afgelopen jaren zijn er meerdere grote spelers op de markt gekomen. Ook komen er steeds meer producten op de markt.

Verschillende eigenschappen maken cannabisdranken aantrekkelijk voor nieuwkomers: gemak van consumptie, discretie, minder gezondheidsproblemen en minder stigma, zoals bij methoden zoals roken of vapen. Een blikje open ploppen is meer geaccepteerd dan een joint opsteken of cbd-olie onder je tong druppelen.

Voordelen van cannabisdrankjes

Cannabisdrankjes behoren tot de groep van edibles. Bij sommige edibles voel je de effecten pas laat. Dat is lang niet altijd gewenst. De effecten van cannabisdranken treden doorgaans snel op, aangezien de cannabinoïden voornamelijk via de mond en onder de tong (sublinguaal), maar ook in de maag in de bloedbaan worden opgenomen. Dit betekent dat de consument de effecten in realtime voelt in plaats van te moeten wachten.

Hierdoor is het gemakkelijker om de juiste dosis te vinden en overconsumptie te voorkomen. Drankjes zijn er in verschillende doseringen, 2,5 mg tot 25 mg THC of CBD komen vaak voor, en de twee cannabinoïden worden vaak gecombineerd in één product.

De algemene wellnessmarkt blijft groeien, en net als gummies en oliën voorzien CBD- of THC-geïnfuseerde dranken in een vraag. Consumenten zijn vaak op zoek naar dranken met weinig alcohol, suiker en calorieën. Alternatieve eetwaren, zoals gebak en snoep, worden vaak als ongezond beschouwd vanwege hun hoge suiker- of vetgehalte. Dranketiketten die reclame maken met claims als ‘chemicaliënvrij’, ‘volledig natuurlijk’ of ‘biologisch’ zijn grote hits bij moderne consumenten.

Cannabis-‘drankproblemen’

In de begindagen van de industrie waren er tal van formulerings- en verpakkingsproblemen. De productie van cannabisdrank omvat het oplossen van een cannabisolie in een vloeistof, en als de resulterende oliedruppels te groot zijn, kan dit resulteren in een lage kwaliteit.

Er is ook het probleem dat een deel van de olie kan worden opgenomen door de binnekant van de verpakking. Het gecombineerde effect van deze twee problemen leidt tot bezorgdheid dat consumenten mogelijk niet het THC- of CBD-gehalte binnenkrijgen dat op het etiket wordt gepromoot.

Er zijn ook complexe regelgevende belemmeringen die moeten worden overwonnen, waaronder beperkingen op het ontwerp van verpakkingen. Afhankelijk van regionale beperkingen moet de verpakking bijvoorbeeld kindveilig, ondoorzichtig, duurzaam of fraudebestendig zijn.

Een beperking die de verkoop van Canadese cannabisdranken belemmert, is de strikte limiet voor hoeveel er tegelijk kan worden gekocht. Canadese consumenten kunnen maximaal vijf drankjes van 350 ml (ongeveer 12 oz.) per keer kopen, ongeacht het THC-niveau. Hoewel er stappen zijn om de limiet te verhogen, zijn er zorgen dat deze beperking ervoor zorgt dat shoppers geen nieuwe producten kunnen proberen. Een ander punt van zorg in Canada is de limiet van 10 mg THC per drank.

Er wordt gevreesd dat dit niveau te laag is en consumenten naar illegale producten zou kunnen drijven.
Zoals bij elk cannabisproduct, zijn er veiligheidsrisico’s verbonden aan overconsumptie. Daarom is het van belang om legale producten te kopen en te controleren of een merk voor elk product een analysecertificaat verstrekt.

Hoewel het stigma voor drankjes lager is dan voor andere cannabisproducten, is het niet helemaal verdwenen. Zelfs in regio’s waar cannabis legaal is, is er nog steeds weerstand tegen het kopen en consumeren van medicinale en recreatieve cannabis. Als zodanig kan het nog lang duren voordat we cannabisdranken zien concurreren met de verkoop van alcoholische dranken.

Bron: Leafly.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]