Het “Entourage-effect” van cannabis is echt, zeggen wetenschappers

door drugsinc

2021-09-20 - Het "Entourage-effect" van cannabis is echt, zeggen wetenschappers - cover.jpg

Veel mensen zouden het ‘entourage-effect’ afdoen als een marketingcampagne ter promotie van cannabis. Maar een nieuwe studie heeft aangetoond dat het effect de sleutel is tot hoe cannabis pijnverlichting kan bieden en een grote rol kan spelen in hoe efficiënt cannabis dergelijke verlichting biedt.

Onderzoekers van de University of Arizona Health Sciences voerden het onderzoek uit. Ze schreven in een persbericht dat de aanwezigheid van een entourage-effect “een onopgelost mysterie” was geweest.

Tot nu toe dan.

De onderzoekers schrijven dat ze “bewijs hebben gevonden dat de entourage-effecttheorie bevordert en cannabis terpenen, het deel van de plant dat smaak en aroma geeft, positioneert als een veelbelovend nieuw middel voor pijntherapieën die lagere doses vereisen en minder bijwerkingen veroorzaken.”

Wat is het entourage-effect?

Terpenen zijn aromatische verbindingen die in veel verschillende planten voorkomen, waaronder fruit en bloemen. Ze zorgen voor de geur van verschillende planten, zoals dennen, munt en citrus. Ze zijn het basisbestanddeel van etherische oliën.

De cannabisplant produceert terpenen, evenals veel verschillende soorten cannabinoïden. Deze laatstgenoemde omvatten onder andere CBD (cannabidiol) en (THC) tetrahydrocannabinol. THC is het psychoactieve bestanddeel van cannabis.

Van THC wordt aangenomen dat het de high alleen veroorzaakt. De combinatie met terpenen – het entourage-effect – verhoogt echter de effectiviteit van cannabis voor het verminderen van pijn en zorgt daarnaast niet voor extra negatieve bijwerkingen, zo blijkt uit de nieuwe studie.

In de studie schreven de onderzoekers: “Onze bevindingen suggereren dat deze cannabisterpenen multifunctionele cannabimimetische liganden zijn die conceptuele ondersteuning bieden voor de entourage-effecthypothese en kunnen worden gebruikt om de therapeutische eigenschappen van cannabinoïden te verbeteren.”

Terpenen alleen en in combinatie met cannabinoïden getest

De onderzoeker gebruikte muizen om de effectiviteit van terpenen alleen en in combinatie met cannabinoïden bij het verminderen van pijn te testen. Ze ontdekten dat terpenen op zichzelf de werking van cannabinoïden nabootsen.

Wanneer THC bijvoorbeeld het lichaam binnenkomt, bindt het zich aan een cannabinoïde-receptor (meestal de meest voorkomende receptor, CB1R). Op zichzelf deden alle vier de soorten terpenen die door onderzoekers werden getest hetzelfde. Ze leidden ook – opnieuw op zichzelf – tot een verminderde pijngevoeligheid bij proefpersonen, een opmerkelijke bevinding op zich.

Toen onderzoekers de muizen echter behandelden met een combinatie van terpenen en cannabinoïden, ontdekten ze dat de proefpersonen een nog grotere pijnvermindering ervoeren.

Dr. John Streicher, de hoofdonderzoeker van de studie, zei in het persbericht dat de resultaten “op een bepaalde manier onverwacht waren. Het was onze eerste hypothese, maar we hadden niet per se verwacht dat terpenen, deze eenvoudige verbindingen die in meerdere planten worden aangetroffen, cannabinoïde-achtige effecten zouden produceren.”

Streicher zei dat zijn langetermijndoel is om terpenen te gebruiken in combinatie met cannabinoïden of opioïden om dezelfde niveaus van pijnverlichting te bereiken met lagere doses medicijnen en minder bijwerkingen.

Bronnen o.a. GreenEntrepreneur (EN), HealthSciences (EN), ScientificReports (EN), WorldTodayNews (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]