Wietproef sluit met aanmeldingen van 26 gemeenten

door Team Inc.

2019-06-14-Wietproef sluit met aanmeldingen van 26 gemeenten

Er zijn wisselende verhalen over het wietexperiment. De kritiek ontstond voornamelijk in middelgrote tot grote gemeenten. Deze gemeenten willen zich niet committeren aan de wietproef, omdat het domweg niet te doen is. Een van de criteria is namelijk dat iedere coffeeshop in een deelnemende gemeente moet meedoen aan het wietexperiment.

Dat betekent dat zij alleen staatswiet mogen verkopen en moeten snoeien in het ‘achterdeur assortiment’. Toch staat de teller aan het einde van de rit op 26 aanmeldingen, waarvan er maximaal 10 uiteindelijk deel mogen nemen aan het wietexperiment. Dat betekent dat de wietproef met gereguleerde teelt en verkoop van de grond komt. Dat maakt het ministerie van Justitie en Veiligheid bekend. Deze zomer zal het kabinet waarschijnlijk definitief bepalen welke gemeenten er uiteindelijk mogen deelnemen aan het experiment met staatscannabis.

Aanmeldingen voor het wietexperiment

Welke 26 gemeenten interesse hebben getoond en zich hebben aangemeld wil het ministerie nog even geheim houden. Gemeenten kunnen zich nog terugtrekken, maar dit is de lijst met 21 voorlopige aanmelders volgens VOC Nederland. *In deze lijst is ook de gemeente Haarlem opgenomen, maar dit blijkt niet te kloppen.

Gelderland
Apeldoorn (5 shops)
Arnhem (11 shops)
Harderwijk (1 shop)
Nijmegen (13 shops)
Tiel (4 shops)
Zutphen (3 shops)

Noord-Holland
Hoorn (2 shops)
Zaanstad (3 shops)

Brabant
Breda (8 shops)
Helmond (1 shops)
Tilburg (11 shops)

Limburg
Heerlen (2 shops)
Maastricht (13 shops)
Venlo (3 shops)

Groningen
Groningen (11 shops)
Midden-Groningen (2 shops)
Oldambt (2 shops)

Utrecht
Utrecht (11 shops)

Overijssel
Zwolle (5 shops)

Flevoland
Almere (3 shops)
Lelystad (1 shop)

Effect wietproef

Of de wietproef het gewenste effect, het inperken van het illegale circuit, zal hebben, valt nog te bezien. Veel grote steden kunnen niet voldoen aan de criteria van het experiment, waardoor het effect op de illegaliteit wellicht te klein is. Amsterdam telt bijvoorbeeld meer dan 150 coffeeshops. Burgemeester Femke Halsema liet weten dat het niet te doen is om iedere shop te laten deelnemen. Ook Eindhoven hielt het al snel voor gezien. Burgemeester Jorritsma vindt de proef (4 jaar) te kort duren, waardoor het maar de vraag is of coffeeshops na die tijd weer terug kunnen naar de illegale leveranciers, zo vertelde hij aan NRC. Wanner deze toonaangevende gemeenten afhaken, zullen de effecten op de veiligheid, criminaliteit, overlast en volksgezondheid wellicht te klein zijn.

Knottnerus-commissie

Dit is niet het enige kritiekpunt op het regeerakkoord uit 2017, waar het kabinet besloot te gaan experimenteren met gereguleerde wietteelt. Het kabinet gaat in deze proef namelijk uit van slechts één wietsoort. Dat is veel te weinig volgens de commissie Knottnerus om de consument goed te kunnen bedienen. Daarom werd een advies uitgebracht dat indruist tegen deze voorwaarden van het kabinet. De wietproef heeft alleen kans van slagen wanneer de klant een keuze heeft in meerdere cannabissoorten. Ook adviseert de commissie dat het cannabis experiment langer dan vier jaar moet duren en er een grotere diversiteit moet komen aan verkooppunten in deelnemende gemeenten. Het kabinet neemt dit mee in het besluitvormingsproces en geeft deze zomer uitsluitsel welke gemeenten definitief deelnemen.

Lees meer op nrc.nl (Bron)

Gerelateerde artikelen

4 opmerkingen

nol van schaik 14 juni 2019 - 17:29

Haarlem doet niet mee.

Beantwoord
Ties Inc. 15 juni 2019 - 20:36

Hallo Nol, dank voor je reactie. We hebben het aangepast in het artikel.

Fijne avond,
Ties (team Drugsinc.)

Beantwoord
P.Latenstein 14 juni 2019 - 17:30

Hallo Drugsinc.eu,

U meld in uw artikel:
https://drugsinc.eu/wietproef-sluit-met-aanmeldingen-van-26-gemeenten/

Dat Haarlem ook meedoet…
Dit klopt NIET !
De Haarlemse voorzitter van de vereniging van coffeeshopeigenaaren (Team Haarlemse Coffeeshops) Wilco Sijm heeft mij vlak na de vergadering gisteren avond gemeld dat Haarlem NIET meedoet.

Groet,
Peter Latenstein

Beantwoord
Ties Inc. 15 juni 2019 - 20:31

Goedenavond Peter, dank voor je reactie. We zullen het gelijk aanpassen in het artikel. Onze bron, in dit geval een Twitter bericht van VOC Nederland, klopte blijkbaar toch niet helemaal.

Fijne avond,
Ties (team Drugsinc.)

Beantwoord

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]