Woede over snusreclame op Grand Prix Zandvoort

door Team Inc.

Formule1-McLaren-snus

Snus is eeen nicotinepouche die erg populair is onder jongeren en verboden is in Nederland. De woede was groot toen bleek dat het Formule 1-team van McLaren reclame maakt voor snus. Het KWF, de Hartstichting en het Longfonds hebben een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie over de reclame van McLaren.

“Het toont aan hoe de tabaksindustrie er alles aan doet om jongeren verslaafd te maken”, zei KWF-directeur Carla van Gils tegen De Telegraaf. “Dit is volgens ons in strijd met de goede smaak en het fatsoen.” Nicotinepouches (snus) met 0,035 of meer milligram nicotine per zakje mogen vanaf eind 2021 al niet meer verkocht of verhandeld worden in Nederland. Het product is schadelijk voor de gezondheid blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Snus in reclames

Er zit geen tabak in de zakjes snus, die verboden zijn in Nederland. Daarom valt het product niet onder de Tabaks- en rookwarenwet, maar onder de Warenwet. Tot de wet wordt aangepast, kan er dus gewoon reclame voor worden gemaakt.
Volgende week komt het Britse McLaren-team in actie tijdens de Grand Prix van Zandvoort. Of de merknaam van de Britse snus-producent dan ook prominent op de racewagen van McLaren te zien zal zijn is nog niet zeker. Want bij de Grand Prix van België op 30 juli was de reclame op de zijkant van de bolide vervangen voor een andere reclame. Dit is vanwege een verbod op snus in België.

Ook als de reclame niet op de wagen zelf te zien is, kan het wel onderdeel zijn van de marketing van het team tijdens de Grand Prix in Nederland. Volgens het KWF moeten Formule 1-teams zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie onder jongeren, meldt De Telegraaf. “Juist bekende sporters doen het goed onder jongeren. Dat zijn voor hen toch de echte helden.” Of de zaak ook door de Reclame Code Commissie in behandeling wordt genomen, is nog niet bekend.

Bron: RTLnieuws.nl (NE)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]