Overheidsexperiment neemt bezwaren coffeeshop weg

door Team Inc.

Na vijf jaar menen Edwin (47) en Kevin (23) Bakker dat hun kansen keren. De Westlandse vader en zoon proberen al tijden een coffeeshop in Westland te realiseren.

“Toen de gemeenteraad hier 5 jaar geleden over discussieerde, was vooral de achterdeur een probleem. Met de aankomende experimenten met legaal geteelde cannabis wordt dit probleem opgelost”, aldus Kevin. Hij doelt daarmee op de wens van de gemeente Westland om mee te doen met het cannabisteeltexperiment. “Om mee te kunnen doen, is de aanwezigheid van een coffeeshop tot nu toe nog een vereiste.” Kevin schreef zijn afstudeerscriptie voor de opleiding Bestuurskunde en Overheidsmanagement over de kwestie en Edwin exploiteerde vroeger een clubhuis in De Lier waar de verkoop van cannabis gedoogd was.

Maatschappelijk

De initiatiefnemers vinden dat Westland veel kan bijdragen aan het experiment: “Het Westland is met meer dan 100.000 inwoners de grootste gemeente zonder coffeeshop”, gaat Kevin verder. “De angst die andere gemeenten hebben over het toenemen van de straathandel geldt niet voor het Westland, omdat iedere euro die in onze coffeeshop verdient zal worden een euro minder is voor de straathandel. Bovendien wordt dit een coffeeshop die met een schone lei begint en geen banden met het criminele circuit heeft en deze ook niet hoeft aan te gaan.”

Ook voor het Westland zou de shop goed zijn, menen de ondernemers. “Het Westland kent de grootste alcoholproblematiek van Nederland”, gaat Edwin verder. “Ook het harddrugsgebruik onder jongeren ligt hier gemiddeld het hoogst van de regio Haaglanden. Door de winsten van de coffeeshop te besteden aan voorlichting, preventie en ontmoediging van middelengebruik, kunnen wij bijdragen aan het bestrijden van deze problematiek.” Op basis van eigen berekeningen verwachten vader en zoon een gemiddelde omzet van 2.500.000 euro per jaar, waarvan zij naar schatting vijf ton besteden aan maatschappelijke doeleinden.

Politiek

De initiatiefnemers verwachten steun van een meerderheid van de gemeenteraadspartijen: “Wij hebben de meeste gemeenteraadspartijen gesproken. De achterdeur is hun grootste zorg. Bij een legale aanvoer van cannabis en een maatschappelijke oriëntatie, is er een meerderheid binnen de gemeenteraad. Hiervoor dient onze gemeente wel te worden uitgekozen voor deelname aan het experiment.”

Dinsdag 16 oktober kondigden D66, GroenLinks, PvdA en GemeenteBelang Westland een motie aan in de gemeenteraad. Deze motie ging over de vestiging van een maatschappelijk georiënteerde coffeeshop in het Westland, indien de gemeente voor de experimenten met cannabisteelt in aanmerking zou komen. De motie is voorlopig aangehouden. LPF Westland en Westland Verstandig vonden de motie sympathiek, maar vinden dat er moet worden gewacht totdat duidelijk is hoe de landelijke overheid de proef met cannabisteelt gaat inrichten. Ook burgemeester Van Ardenne deelt die mening. Zij adviseerde de motie aan te houden, zodat deze kan worden gebruikt in de onderhandelingen met de Rijksoverheid voor deelname aan de cannabisteelt.

In de eerste helft van 2019 kunnen gemeenten zich aanmelden voor deelname aan het experiment met de legale teelt van cannabis. In het tweede kwartaal van 2019 zal duidelijk zijn welke gemeenten mogen deelnemen.

Lees het volledige artikel op hethelewestland.nl (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]