Franse regering zet elite-eenheid in tegen drugsbendes

door Team Inc.

politie-Frankrijk-drugscriminaliteit

De Franse regering stuurt een elite-politie-eenheid naar Marseille om een ​​gewelddadige en dodelijke drugsgerelateerde misdaadgolf aan te pakken die sinds half juli al een dozijn mensen heeft gedood.

De CRS 8-eenheid, die gespecialiseerd is in het bestrijden van stedelijk geweld, wordt de komende dagen ingezet in de zuidelijke stad en voert gerichte operaties uit tegen drugscriminaliteitssyndicaten.

Drugsoorlog

De eenheid zal “ongeveer een week in Marseille blijven, met als doel hardhandig optreden tegen de drugshandel, met name op plaatsen waar wordt gedeald”, aldus de functionarissen. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin had in februari de politie-eenheid al gestuurd om de drugshandel te bestrijden. Deze eenheid kan 24 uur per dag worden ingezet bij ernstige verstoringen van de openbare orde en stedelijk geweld”, verklaarde Darmanin bij de oprichting in 2021. De eenheid van 200 man sterk zal proberen drugs en wapens te onderscheppen om verkoop te verminderen.

Sinds midden juli zijn in Marseille 12 mensen om het leven gekomen als gevolg van drugshandel. “Dit is niet meer en niet minder dan de hervatting van het conflict tussen twee groepen ‘Yoda’ en ‘DZ Mafia'”, verklaarde Frédérique Camilleri, de politieprefect van Marseille, tijdens een recente persconferentie. De aanhoudende oorlog zet twee machtige netwerken tegenover elkaar.

Jonge slachtoffers

Camilleri maakt zich zorgen over de nieuwe vorm die dit conflict aanneemt: “We betreden een nieuwe wereld van drugsgerelateerd geweld, waarbij moorden worden gepleegd op sociale netwerken”, legde ze uit.
In februari stierf een 17-jarige tiener nadat hij was gelyncht door ongeveer dertig mensen in de woonwijk Paternelle, het centrum van drugsgerelateerd geweld. De aanval werd gefilmd en live uitgezonden op Snapchat.

Volgens de autoriteiten worden de daders en slachtoffers steeds jonger, en ook de “bagatellisering van de rekrutering van moordenaars” maakt deel uit van de verandering in deze bendeconflicten. Begin april werd een 18-jarige man gearresteerd op verdenking van het doodschieten van twee tieners van 15 en 16 jaar.

En sinds het begin van het jaar hebben 36 mensen het leven verloren in Marseille als gevolg van drugshandel, volgens een recente AFP-telling. Het parket van Marseille legt uit dat het aandeel 14- tot 21-jarigen onder de slachtoffers toeneemt. Ongeveer 14% is tussen de 14 en 17 jaar oud; en 27% is tussen 18 en 21. Elke dag wordt in Marseille een minderjarige voor een jeugdrechter of de jeugdrechtbank gebracht voor drugsdelicten.

Bron: Euronews.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]