Duits kabinet zet stappen voor legaal cannabisgebruik

door Team Inc.

cannabis-joint

Het Duitse kabinet heeft woensdag een controversieel wetsvoorstel aangenomen om recreatief gebruik en kweken van marihuana te legaliseren. Een van de meest liberale cannabiswetten in Europa die mogelijk een verdere impuls kan geven aan een soortgelijke wereldwijde trend.

De wetgeving, die nog door het parlement moet worden goedgekeurd, stelt volwassenen in staat om tot 25 gram (0,88 oz) van de drug te bezitten, maximaal drie planten te kweken of wiet te kopen als leden van non-profit cannabisclubs. De centrumlinkse regering van bondskanselier Olaf Scholz hoopt dat de wet de zwarte markt zal beteugelen, consumenten zal beschermen tegen vervuilde marihuana en drugsgerelateerde criminaliteit zal terugdringen.

Bewustzijn rond cannabis

Een belangrijke pijler van het plan, dat het taboe rond cannabisgebruik doorbreekt, is ook een campagne om het bewustzijn over de risico’s te vergroten, wat uiteindelijk de consumptie zou moeten intomen, zei minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach van de Sociaal-Democraten (SPD) van Scholz.

“Met de huidige procedures konden we kinderen en jongeren niet serieus beschermen, het onderwerp is tot een taboe gemaakt”, vertelde Lauterbach op een persconferentie in Berlijn om de wet te presenteren. “We hebben een stijgende, problematische consumptie, we konden dit niet zomaar laten doorgaan. Dit is dus een belangrijk keerpunt in ons drugsbeleid.”

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het aantal volwassenen in Duitsland tussen de 18 en 25 jaar dat minstens één keer cannabis heeft gebruikt in 2021 bijna verdubbeld ten opzichte van het voorgaande decennium tot 25%. Jongvolwassenen worden als kwetsbaar beschouwd voor de gezondheidsrisico’s van cannabis. De nieuwe wetgeving beperkt de hoeveelheid cannabis voor deze groep tot 30 gram per maand. Boven een bepaalde leeftijd is 50 gram per maand toegestaan.

Tegen de wet

Het verzet tegen de wetgeving is fel, met vooral conservatieve beleidsmakers die waarschuwen dat het gebruik van marihuana zal worden aangemoedigd en dat de nieuwe wetgeving nog meer werk voor de autoriteiten zal opleveren. “Deze wet zal leiden tot een volledig verlies van controle”, vertelde Armin Schuster, conservatieve minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Saksen, aan mediagroep RND.

Een VN-narcoticawaakhond zei in maart dat maatregelen van regeringen om recreatief gebruik van marihuana te legaliseren hebben geleid tot een toegenomen consumptie en aan cannabis gerelateerde gezondheidsproblemen. Lauterbach geeft echter aan dat Duitsland heeft geleerd van de fouten van andere landen. De regering van Scholz heeft na overleg met Brussel de oorspronkelijke plannen om de wijdverbreide verkoop van cannabis in winkels met vergunning toe te staan ​​al afgezwakt. In plaats daarvan wordt een proefproject gelanceerd voor een klein aantal winkels met vergunning om de effecten van een commerciële toeleveringsketen van recreatieve cannabis gedurende vijf jaar te testen. Daarvoor zal in een tweede fase aparte wetgeving moeten komen. Soortgelijke projecten bestaan ​​al of staan ​​gepland in Nederland en Zwitserland.

Legalisering in Europa

Veel landen in Europa hebben cannabis voor beperkte medicinale doeleinden al gelegaliseerd, waaronder Duitsland sinds 2017. Andere hebben het algemeen gebruik gedecriminaliseerd. Malta werd eind 2021 het eerste Europese land dat de beperkte teelt en het bezit van cannabis voor persoonlijk gebruik toestond. Duitsland is het eerste grote Europese land dat dit doet.

De woensdag gepresenteerde wetgeving bevat strikte regels voor het kweken van wiet – cannabisclubs van maximaal 500 leden moeten inbraakwerende deuren en ramen hebben en kassen moeten worden omheind. Medewerkers mogen geen wiet roken in de clubs of in de buurt van scholen, kinderdagverblijven, speelplaatsen of sportterreinen.
De Duitse hennepvereniging zei dat de regels “onrealistisch” waren en dat de zwarte markt alleen echt kon worden bestreden met de introductie van cannabisverkoop in winkels. De woordvoerster van het parlementaire drugsbeleid van junior coalitiepartner de Vrije Democraten, Kristine Luetke, beschuldigde Lauterbach ervan een “verbodsbeleid” voort te zetten en een “bureaucratisch monster” te creëren.

Bron: Reuters.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]