Alles over bongs – de beste manier om wiet te roken?

door drugsinc

Alles over bongs – de beste manier om wiet te roken?

Advertorial – Bongs – waterpijpen voor wiet – zijn er al tientallen jaren. In de jaren ’90 waren vooral bongs van acryl, hout, en steen of aardewerk populair, maar in de loop der jaren is er heel veel veranderd. Hoe is jouw kennis over bongs?

Wat is een bong?

Voor degenen die niet weten wat een bong is: een bong is een waterpijp voor wiet. Het verschil met een “shisha” (waterpijp voor smaaktabak) is dat een bong voornamelijk wordt gebruikt voor wiet, terwijl een shisha is gemaakt voor tabak.

2020 03 09 Alles over bongs – de beste manier om wiet te roken bongify 1
Bongs – te verkrijgen bij o.a. Bongify

Maar er zijn meer verschillen: een shisha heeft een of meerdere slangen, terwijl een bong gerookt wordt via een mondstuk (meestal een groot gat aan de bovenkant van een buis). Ook is een shisha bedoeld voor een ontspannen, langdurige rooksessie, terwijl een bong meestal in één keer leeggerookt wordt.

Voordelen van bongs

Het roken van een bong heeft verschillende voordelen ten opzichte van het roken van een joint. Zo kun je gemakkelijk puur roken (zonder tabak dus), zonder direct heel veel wiet nodig te hebben. Veel Nederlandse stoners gebruiken namelijk enkel tabak omdat de wiet te duur is om pure joints te draaien; voor deze mensen is een bong een ideale oplossing! Maar ook als je tabak geen probleem vindt, heeft een bong een heel groot voordeel tegenover joints: je wordt namelijk knetterstoned van slechts een klein beetje wiet. Doordat je alle rook binnenkrijgt (bij een joint gaat een hoop rook verloren, maar bij bongs vrijwel niets), kun je heel efficiënt omgaan met je rookwaar en er het maximale effect uithalen.

“Dabben”, de nieuwe manier van wiet roken

Als je een echte stoner bent, heb je ongetwijfeld weleens gehoord van “dabben”: het roken van cannabisconcentraten met een speciaal daarvoor ontworpen bong. Cannabisconcentraten, hasjolie of “dabs” zijn vele malen sterker dan de gewone cannabistoppen, en hebben een andersoortige smaak en effect. Veel mensen die eenmaal beginnen met dabben, worden bijna niet meer stoned van een gewone joint en willen dus ook niet meer terug.

Dabben is efficiënt, lekker en bijna niet te vergelijken met het roken van een normale joint of bong hit. Daarnaast zijn dabs (zeker bij lage temperaturen) volgens velen stukken gezonder dan het roken van een joint. Maar hoe werkt het precies? Simpel! Voor het roken van “dabs” heb je een speciale bong nodig, of een normale bong met een speciaal kopje (een zogenaamde “banger” of “nail”). Deze verhit je met een gasbrander tot het kopje gloeit van de hitte, en vervolgens laat je hem heel even afkoelen. Dan neem je het concentraat en “dab” je het met een zogenaamde dab tool op de gloeiendhete nail of banger, waardoor het concentraat smelt en opgaat in rook. De opbouw van de rook kan worden versterkt met een zogenaamde carb cap waarmee je de luchtstroom beperkt. Nu kun je beginnen te inhaleren en genieten van de overheerlijke smaak van jouw kostbare concentraat!

Percolators, diffusers en pre-coolers

Naast het roken van concentraten (dabben) zijn ook de bongs voor gedroogde wiet behoorlijk verbeterd in de rook der jaren. Vroeger bestond een bong uit een bowl (kopje), downstem (pijpje), een waterkamer en een mondstuk. Goed, sommige bongs hadden ook een klapgat (luchtgat, ook wel bekend als “klaboem”). Maar de bongs van tegenwoordig zijn totaal niet meer te vergelijken met deze ouderwetse rookmachines. De bongs van tegenwoordig zijn vaak uitgerust met percolators, diffusers en pre-coolers. “What the … zijn percolators en pre-coolers?” Dit zijn eigenlijk heel eenvoudige maar uiterst effectieve ontwerpen waardoor je bong de rook vele malen beter koelt en filtert, wat resulteert in een zachtere, fijnere en schonere rook. Je ademt dus minder onzuiverheden (zoals teer) in, en je hoeft minder snel te hoesten. Maar hoe werken deze dingen dan? Een diffuser of percolator is in vele verschillende vormen te krijgen, maar heeft eigenlijk altijd hetzelfde doel: de rook beter blootstellen aan meer water, en de rook zo goed mogelijk door het water verspreiden voor maximale effectiviteit. Dit kan een klein buisje met gleufjes zijn, of een “HoneyComb” diffuser (een schijf met tientallen gaatjes). Een pre-cooler werkt iets anders, maar is evengoed een geweldige uitvinding. Een pre-cooler is gevuld met water en zet je op de bong, op de plaats waar normaal de bowl (het kopje) zit. Het kopje zet je op de pre-cooler, en zo ontstaat er dus een extra laag van koeling en filtratie nog voordat de rook de bong binnenkomt. Hierdoor blijft de bong veel langer schoon, en is de rook die je inademt nog veel schoner en zachter. Ideaal!

Wil je meer weten over bongs, of de talloze verschillende bongs en accessoires die tegenwoordig verkrijgbaar zijn eens bekijken? Neem dan een kijkje op de website van Bongify, de #1 Online Bong Shop van Europa!

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]