Bedrijven willen psychedelica mainstream maken

door Team Inc.

psychedelica-psilocybine-paddenstoelen

Oregon legaliseerde psilocybine voor gebruik door volwassenen in gecontroleerde omgevingen in 2020 en werd daarmee de eerste staat die een dergelijke maatregel doorvoerde. Hoewel de drug federaal Illegaal bleef. Colorado volgde onlangs met een breder scala aan psychedelica. Andere staten lijken klaar om deze trend voort te zetten.

Als psychedelica ooit mainstream willen worden, zullen ze door de toezichthouders moeten worden goedgekeurd als receptgeneesmiddel. Dat biedt de zekerheid dat ze veilig en effectief zijn en zorgt ook voor dekking door ziektekostenverzekeringen.

Onderzoek naar psychedelica

MDMA (ecstasy) en psilocybine-ondersteunde therapie voor respectievelijk PTSS en behandelingsresistente depressie zijn het verst vooruit. Onlangs is de werkzaamheid van MDMA aagetoond in een klinische fase 3-studie. Een soortgelijke studie voor synthetische psilocybine is momenteel aan de gang.

Naast het wegnemen van hindernissen op regelgevingsgebied, is het waarschijnlijk dat de behandelingen zelf zullen moeten veranderen. Deze zijn nu vaak erg lang. Biotechbedrijven werken dus al aan de volgende generatie psychedelica, die tot doel hebben óf de triptijd te verkorten, óf het mystieke, hallucinogene deel helemaal weg te laten.

Beleggen in psychedelica

“Kortwerkende psychedelica en niet-hallucinogene psychedelica zijn de afgelopen jaren populair geworden onder beleggers”, zegt Josh Hardman, analist bij Psychedelic Alpha, dat de sector volgt. Ze blijven de laatste tijd een ‘hotspot’, nu de investeringen in de psychedelische drugsindustrie in bredere zin aan het dalen zijn. Hardman schat dat een tiental bedrijven dit als voornaamste of op zijn minst belangrijke focus hebben. Hij schat dat er minstens 500 miljoen aan investeringen zijn gedaan.

Er zijn strart-ups actief die een kortere trip nastreven met een nieuw molecuul dat biologisch vergelijkbaar is met psilocybine. Bijvoorbeeld het Amerikaanse bedrijf Gilgamesh en de Canadese beursgenoteerde bedrijven Mindset Pharma en Bright Minds. Gilgamesj heeft een middel dat, in combinatie met psychotherapie, bedoeld is om depressie en angst te behandelen. Het bevindt zich momenteel in een klinische fase 1-studie. Net als psilocybine richt het zich op serotoninereceptoren in de hersenen, die de hallucinogene effecten veroorzaken, maar de duur van de trip wordt teruggebracht tot ongeveer een uur.

Kortere behandeling

Kortere behandelingen zouden ervoor kunnen zorgen dat er meer mensen geïnteresseerd zijn. Bovendien kunnen er meer patiënten geholpen worden. Ook wordt er geëxperimenteerd met de toediening van middelen. Beckley Psytech, gevestigd in Groot-Brittannië, onderzoekt de intraveneuze toediening van psilocybine’s biologisch actieve metaboliet, psilocine, waardoor de trip zou worden teruggebracht tot ongeveer anderhalf uur. Klinische fase 1-onderzoeken zijn gestart.

Andere bedrijven willen de hallucinogene component helemaal kwijtraken, waardoor psychedelica mogelijk makkelijker in huis kunnen worden genomen (aangezien er geen kans meer is op een bad trip). Tot de start-ups die een puur niet-hallucinogene aanpak kiezen, behoren het in de VS gevestigde Delix Therapeutics en Psilera, beide ook opgericht in 2019.

Bron: BBC.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]