Af en toe een xtc-pilletje is niks mis mee vinden veel jongeren

door Team Inc.

2019-10-15-Af en toe een xtc-pilletje is niks mis mee vinden veel jongeren

Waar de ‘oude garde’ een alcoholische versnapering meer kan waarderen en aversie heeft tegen een pilletje, is dat bij de jeugd toch anders. Uit een onderzoek onder 25.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat de helft van de jongeren (16-34 jaar) niet moeilijk doet over een paar XTC-pilletjes per jaar.

Zeven op de tien 35-plussers vinden het nemen van een pilletje niet oké. Veel jongeren mensen tot 34 jaar zeggen juist massaal “JA, tegen MDMA.” Maar liefst 43% geeft aan dat het gebruik van XTC of MDMA heel normaal is op feestjes of festivals.

Hard gaan

Opvallend is dat alcohol vaak wel moet kunnen, maar drugs absoluut ‘not done’ is bij 35-plussers. Er wordt helemaal een duidelijke grens getrokken tussen softdrugs en harddrugs. Cannabisgebruik of een jointje op zijn tijd kan geen kwaad, maar gaat het over recreatief XTC of cocaïnegebruik dan is het huis te klein. Bovendien draag je als recreatieve harddrugsgebruiker bij aan de georganiseerde drugscriminaliteit, aldus Rutte. 78% van alle deelnemers aan het onderzoek is het met deze stelling eens.

Onder de respondenten waren 1000 mensen die afgelopen jaar harddrugs hebben ‘gedaan’. Opvallend is dat bijna negen van de tien van deze recreatieve gebruikers niet vinden dat zij het criminele drugscircuit in stand houden.

Legalisering van XTC

Maar hoe nu verder? Bijna de helft van de jongeren gebruikt recreatie weleens een pilletjes. En het wordt ook oogluikend toegestaan. Waarom dan niet legaliseren? Momenteel wordt ook de legalisering van cannabis, met de wietproef, onder de loep genomen. Een meerderheid (60 procent) is voorstander van het volledig legaliseren van softdrugs in Nederland. De proef met door de overheid gereguleerde wietteelt vinden veel mensen dan ook een goed plan (58 procent).

GroenLinks is een van de voorstanders van legalisering van XTC en vindt dat dit ook gereguleerd zou moeten worden door de overheid. Als vanzelfsprekend ziet meer dan de helft van de jongeren dan wel zitten. Een derde van het totaal aantal respondenten geeft aan dat ze dat niet willen. En Grapperhaus? Die voert nog steeds zijn nutteloze war on drugs.

Lees meer op Eenvandaag.nl (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]