Festivalorganisatoren worden opgeroepen om drugs uit afvalwater te halen

door Team Inc.

festival-drugs

Nederlandse festivalorganisatoren zouden volgens het Brabantse waterschap De Bommel sporen van drugs uit afvalwater moeten verwijderen voordat het in de riolering wordt gepompt.

Het verwijderen van sporen van xtc, cocaïne en andere middelen uit het water is duur en festivals zouden zelf de rekening moeten betalen, zegt hoofd van het waterschap Bas Peeters in het Eindhovens Dagblad. “Je kunt het niet uitleggen aan de belastingbetaler.”

Drugsafval in water

Niet al het afval kan eruit worden gefilterd. Een deel komt terecht in meren en rivieren, wat slecht is voor vissen en planten, aldus Peeters. Waterzuiveringsinstallaties zijn oorspronkelijk ontworpen om organisch materiaal uit afvalwater te verwijderen, maar krijgen steeds vaker te maken met chemicaliën, waaronder sporen van medicijnen, microplastics en drugs.

Bedrijven kunnen worden verplicht het water dat ze gebruiken schoon te maken. Ziekenhuizen hebben reeds afspraken over het verwijderen medicijnafval. Het opnemen van festivals in het systeem is een logische volgende stap.
Testen op afvalwater zijn één van de manieren waarop drugsexperts het gebruik van verdovende middelen in Nederland beoordelen en in kaart brengen. De verspreiding van het coronavirus wordt momenteel ook gemonitord via afvalwatermonsters.

Bron: dutchnews.nl (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]