Coffeeshops komen met alternatief voor wietexperiment

door Team Inc.

2018-12-14-Coffeeshops komen met alternatief voor wietexperiment

Coffeeshophouders vinden dat iedere coffeeshop in Nederland mee moet kunnen doen aan het wietexperiment dat het kabinet wil invoeren, en dus niet alleen de coffeeshops in de gemeenten die het rijk kiest.

De legale wiet zou, als het aan de coffeeshophouders ligt, geleidelijk aan het bestaande aanbod moeten worden toegevoegd. Met dit plan komt de landelijke coffeeshopkoepel Cannabis Connect.

Vorig jaar maakte het kabinet bekend dat het werkte aan een wietexperiment: alle coffeeshops in een bepaald aantal gemeenten zouden volgens het plan over moeten stappen op legale, landelijk geteelde, wiet. Met deze proef wilde het kabinet kijken of met legale teelt de criminaliteit afneemt en de wiet minder schadelijke stoffen kan bevatten.

Vorige maand werd duidelijk dat dit plan op weinig steun kon rekenen van Nederlandse gemeenten. Het voornaamste bezwaar: de proef wordt niet automatisch met vier jaar verlengd als die een succes blijkt te zijn. Coffeeshophouders moeten na die proef dus weer terug naar illegale telers.

De landelijke coffeeshopkoepel Cannabis Connect komt nu met een alternatief voor het wietexperiment. De legale wiet zou gefaseerd aan het aanbod moeten worden toegevoegd, is het voorstel van de coffeeshophouders.

Clean sweep

De koepel ziet niets in een ‘clean sweep’, waarbij coffeeshops in experimentgemeenten van de ene op de andere dag moeten overstappen op een gereguleerd aanbod. “Omdat niet duidelijk is of legale telers voldoende wiet en hasj van goede kwaliteit kunnen produceren, bestaat het risico dat consumenten uitwijken naar de zwarte markt”, zo meldt de koepel.

“Door gereguleerde wiet toe te voegen aan het bestaande assortiment van de coffeeshop kan worden gemeten in hoeverre het gereguleerde aanbod aanslaat bij de consument. Dit geeft legale telers de mogelijkheid om hun aanbod aan te passen aan de vraag. Zo kan het gereguleerde aanbod stapsgewijs het illegale aanbod de markt uitdrukken en kan er tijdig worden bijgestuurd wanneer ongewenste effecten optreden.”

Cannabis Connect vertegenwoordigt 250 coffeeshops. Het merendeel van de coffeeshophouders zou ‘in principe’ positief tegenover regulering van de wietteelt staan. “Een gefaseerde invoering zou de belangrijkste zorgen van coffeeshops kunnen weghalen.”

Lees het volledige artikel op rtlnieuws.nl (Bron)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]