De cannabiswetten van Australian Capital zorgen voor verwarring en controverse

door drugsinc

De cannabiswetten van Australian Capital zorgen voor verwarring en controverse

Experts zeggen dat het gebrek aan duidelijkheid en voorzieningen de illegale markt zal laten bloeien.

Het bezit en de eigen teelt van cannabis worden legaal in het Australian Capital Territory (ACT) aan het einde van de maand, maar een gebrek aan voorzieningen om een goedgekeurde toeleveringsketen voor marihuana op te zetten betekent waarschijnlijk dat de illegale markt van het gebied onverminderd zal doorgaan. De ACT, de thuisbasis van Canberra, de nationale hoofdstad van Australië, heeft in juni maatregelen aangenomen die het de eerste van de jurisdicties van het land maken om cannabis voor persoonlijk gebruik te legaliseren.

Volgens de wetten die van kracht worden op 31 januari, mogen volwassenen in de ACT maximaal 50 gram gedroogde cannabis of 150 gram verse marihuana bezitten. Het gebruik van cannabis is toegestaan in particuliere huizen, maar niet in het openbaar of in aanwezigheid van kinderen.

De thuiskweek van maximaal twee cannabisplanten per volwassene of vier per huishouden zal ook worden gelegaliseerd, hoewel het tuinieren en kweken middels hydrocultuur niet is toegestaan. Planten die zichtbaar zijn voor het publiek of toegankelijk zijn voor kinderen, zijn ook niet toegestaan.

Beperkte bronnen van legale wiet

Maar er werden geen rechten voor de verkoop of commerciële teelt van cannabis in de wet vastgelegd. Er gaan geen apotheken of coffeeshops open en geschenken van cannabis van de ene volwassene aan de andere blijven tegen de wet. Zelfs de verkoop van cannabiszaden zal nog steeds illegaal zijn. De ACT-regering heeft gezegd dat de wetten gericht zijn op ‘minimalisering van de schade’ en niet bedoeld zijn om de distributie van cannabis te legitimeren.

“Deze aanpak beoogt ervoor te zorgen dat volwassenen die in het bezit zijn van cannabis niet te maken krijgen met het vooruitzicht van strafrechtelijke sanctie voor bezit en gemakkelijker in staat zijn om hulp te zoeken voor verslaving of behandeling voor de nadelige effecten van cannabis,” zei een woordvoerder van de regering . “Het is niet de bedoeling van de regering om het geschenk van cannabis tussen individuen, andere leveringshandelingen of de commerciële verkoop van cannabis te legaliseren.”

Professor Simon Lenton van het National Drug Research Institute aan de Curtin University in Perth zei dat de nieuwe wetgeving de meeste cannabisgebruikers geen andere keus laat dan hun marihuana blijven kopen via de illegale markt.

“Of ze gaan naar de illegale markt of ze gaan het missen”, zei hij. “Het is echt een probleem voor de manier waarop de meeste mensen in de ACT die cannabis roken toegang krijgen tot de cannabis.”

Lenton voegde eraan toe dat de legalisatie van cannabisclubs, die door wetgevers werden overwogen terwijl legalisatie werd opgesteld maar geen goedkeuring kreeg, het probleem van de legale voorziening enigszins zou helpen verlichten. Volgens het sociale clubmodel konden maximaal 10 volwassenen hun middelen en legale plantentellingen bundelen om cannabis gezamenlijk op één eigendom te produceren. Alleen geregistreerde leden van de club zouden toegang krijgen tot de door het collectief geproduceerde cannabis.

“Het is een manier om cannabis te leveren op een beperkte markt zonder de problemen van wijdverspreide beschikbaarheid, ongebreidelde commercialisering en winstgestuurde reclame voor mensen die regelmatige cannabisgebruikers zijn,” zei hij. “In plaats van ze naar de illegale markt te laten gaan.”

Bronnen o.a. ABC (EN), CannabisLaw (EN), Hightimes (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]