Weinig patiënten kopen legaal medicinale cannabis via apotheken

door Team Inc.

2022-05-31-Weinig patiënten kopen medicinale cannabis via apotheken

Nederland – Een beperkt aantal patiënten komt legaal aan medicinale cannabis via een bezoek aan een apotheek op doktersrecept. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zei deze week niet verrast te zijn door de bevinding. Zorgverzekeraars vergoeden medicinale cannabis niet en artsen schrijven het niet graag voor.

Kuipers sluit echter niet uit dat er andere redenen zijn waarom patiënten niet volledig legaal aan het middel komen. De medicinale cannabis die via apothekers verkrijgbaar is, bevat mogelijk niet voldoende actieve ingrediënten die de patiënt wel nodig heeft. Ook is het mogelijk dat patiënten cannabis willen gebruiken voor gezondheidsklachten waarvoor ze geen recept kunnen krijgen. Er zullen ook mensen zijn die ervoor kiezen om de marihuana zelf te kweken, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Doelgroep voor mediwiet

Om beter inzicht te krijgen in de doelgroep voor medicinale wiet is meer onderzoek nodig, aldus Kuipers. Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC), een overheidsorganisatie, is al jaren verantwoordelijk voor de teelt van voldoende medicinale cannabis voor wetenschappelijk onderzoek en voor de productie van medicijnen. In Nederland heeft het een monopolie op de legale aankoop, verkoop, import en export. Ook is de BMC verplicht om alle in Nederland geproduceerde mediwiet in te kopen.

Monopolipositie en wijziging Opiumwet

Kuipers wil de rol van de BMC veranderen. Die rol moet worden verminderd als het gaat om de handel in medicinale cannabis, zei hij. De Nederlandse wet die hierop van toepassing is, de Opiumwet, moet worden herzien om de monopoliepositie van de BMC en de afnameverplichting te veranderen. Dit zal gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor wetenschappelijk en klinisch onderzoek en de ontwikkeling van geneesmiddelen.

Samenwerking en handel tussen farmaceutische bedrijven en onderzoeksinstellingen in binnen- en buitenland wordt steeds eenvoudiger. Bovendien kunnen deze partijen zelf verantwoordelijkheid nemen voor de kwaliteit, veiligheid en beschikbaarheid van medicinale cannabis.

Wetenschappelijk onderzoek naar cannabis stimuleren

“Het doel van deze stap is een impuls te geven aan het wetenschappelijk onderzoek naar de werking van medicinale cannabis. Door bedrijven in staat te stellen om te handelen in medicinale cannabis en om producten aan te schaffen die nodig zijn om onderzoek te doen naar de effecten ervan”, aldus de woordvoerder. Farmaceutische bedrijven hebben op dit moment nog weinig initiatieven genomen.

Bron: NLtimes.nl (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]