Endocannabinoïden en de ontstekingsremmende kracht van lichaamsbeweging

door drugsinc

Endocannabinoïden en de ontstekingsremmende kracht van lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging veroorzaakt chemische reacties en een toename van de cannabisachtige stoffen in het lichaam die kunnen helpen bij het bestrijden van ernstige medische aandoeningen, wijs een recente studie uit.

De studie – uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Nottingham – werd geassocieerd met minder pijn en een vermindering van stoffen waarvan bekend is dat ze ontstekingen veroorzaken bij een steekproef van mensen met artritis.

Onderzoekers identificeerden ook een stijging van de niveaus van endocannabinoïden – verbindingen die vergelijkbaar zijn met die in de cannabisplant.

Van inspanning is bekend dat het een gevoel van euforie oproept, ook wel een “runner’s high” genoemd. Recente onderzoeken geven aan dat deze euforie het gevolg is van de activering van het endocannabinoïdesysteem.

Het is gebleken dat lichaamsbeweging helpt bij het verminderen van chronische ontstekingen – iets waarvan wordt gedacht dat het een belangrijke bijdrage levert aan ernstige ziekten, zoals kanker, artritis en hartaandoeningen.

Dr. Amrita Vijay, een onderzoeksmedewerker aan de School of Medicine en hoofdauteur van de studie, zei: “Onze studie toont duidelijk aan dat lichaamsbeweging de cannabisachtige stoffen in het lichaam verhoogt, wat een positief effect kan hebben op veel aandoeningen. Omdat de interesse in cannabidiololie en andere supplementen toeneemt, is het belangrijk om te weten dat eenvoudige levensstijlinterventies zoals lichaamsbeweging endocannabinoïden kunnen moduleren.”

Lichaamsbeweging maakt extra verschil

Een groep wetenschappers testte 78 mensen met artritis om de impact van lichaamsbeweging op hun toestand te beoordelen.

Volgens het rapport deden 38 deelnemers zes weken lang elke dag 15 minuten spierversterkende oefeningen. De overige 40 deelnemers deden niets.

De resultaten zijn veelzeggend: deelnemers die de inspanningsinterventie deden, rapporteerden niet alleen minder pijn, maar ze hadden ook meer microben in de darm die ontstekingsremmende stoffen produceren, lagere niveaus van cytokines en hogere niveaus van endocannabinoïden.

Deze studie toont aan dat lichaamsbeweging een belangrijke rol kan spelen bij het bestrijden van veel ernstige medische aandoeningen. Er moet echter worden herhaald dat lichaamsbeweging alleen geen effectieve behandeling is. Het lijkt er echter op dat de productie van endocannabinoïden een bijbehorende gewenste sleutel kan zijn.

Bronnen o.a. Canex (EN), PsychologyToday (EN), Science Daily (EN), Tandfonline (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]