skip to Main Content
Menu
De Nieuwe ‘runner’s High’? 80% Van De Cannabisgebruikers Mengen Wiet Met Hun Trainingen

De nieuwe ‘runner’s high’? 80% van de cannabisgebruikers mengen wiet met hun trainingen

Spread the love ✌🏼

Acht van de tien marihuana-gebruikers in landen waar cannabis legaal is, zeggen dat ze kort voor of na de training de drug nemen, en de meesten melden dat het hen motiveert om te trainen, hen helpt meer van lichaamsbeweging te genieten en hun herstel verbetert, volgens verrassende nieuwe CU Boulder onderzoek.

De uitgave die dinsdag in het tijdschrift Frontiers in Public Health zal worden gepubliceerd, is een van de eersten die het gecompliceerde kruispunt tussen cannabisgebruik en fysieke activiteit verkent.

Hoewel velen aannemen dat de eerste het latere belemmert, suggereren de gegevens anders.

“Er is een stereotype dat cannabisgebruik mensen ertoe aanzet lui en bank-hangend te zijn en niet fysiek actief, maar deze gegevens suggereren dat dit niet het geval is,” zei senior auteur Angela Bryan, een professor in de afdeling Psychologie en Neurowetenschappen en het Instituut voor Cognitieve Wetenschappen.

Ze benadrukt dat ze op geen enkele manier het gebruik van cannabis aanbeveelt als hulpmiddel bij het sporten.

“Het bewijs is er nog niet,” zei ze. “Maar ik ben er ook niet van overtuigd dat het schadelijk is.”

Vraagtekens bij de mythe van ‘couch potato’

Marihuana is nu legaal voor recreatief gebruik in 10 staten van Amerika en medicinaal gebruik in tientallen meer. Toch is er weinig bekend over hoe de toenemende acceptatie van invloed kan zijn op volksgezondheidsmaatregelen in het land zoals fysieke activiteit en obesitas.

Sommigen hebben gespeculeerd dat meer gebruik de obesitas-epidemie zou kunnen verslechteren door een sedentaire levensstijl te voeden. Aan de andere kant merken de auteurs op dat het World Anti-Doping Agency cannabisgebruik bij sportwedstrijden verbiedt vanwege het potentieel om de prestaties te verbeteren.

Anekdotisch gebruiken ultrarunners soms marihuana om misselijkheid en verveling op lange runs te bestrijden. En epidemiologische studies tonen aan dat cannabisgebruikers meestal magerder zijn, minder vatbaar voor diabetes zijn en gezonder bloedsuikerspiegel hebben.

“Er zijn veel interessante datapunten en hypothesen die er zijn, maar er zijn er niet veel getest,” zegt Bryan.

In een eerste stap naar het opvullen van de onderzoekskloof, hebben zij en haar collega’s 600 volwassen marihuana-gebruikers ondervraagd in Californië, Colorado, Nevada, Oregon en Washington, met onder andere vragen gesteld of ze ooit cannabis binnen een uur vóór of vier uur na de training hebben gebruikt .

Tweeëntachtig procent zei ja. “We waren verbluft dat het zo hoog was”, zegt Bryan.

Een vervolgvraag van 345 “medegebruikers” (mensen die cannabis gebruiken bij lichaamsbeweging) merkte dat ze meer geneigd waren om het te gebruiken dan ooit tevoren. Maar 67% zei dat ze beide deden.

Van de medegebruikers zei 70% dat het meer plezier beleefde aan beweging, 78% zei dat het het herstel stimuleerde, en 52% zei dat het de motivatie verhoogde.

“Gezien het feit dat dit allemaal erkende belemmeringen zijn om te oefenen, is het mogelijk dat cannabis daadwerkelijk kan dienen als een voordeel voor het uitoefenen van betrokkenheid”, schrijven de auteurs.

Slechts 38% zei dat het de prestaties verhoogde, en in feite hebben enkele kleine eerdere onderzoeken gesuggereerd dat het schadelijk kan zijn.

Met name kregen degenen die samen gebruikten ongeveer 43 minuten meer lichaamsbeweging per week dan degenen die dat niet deden.

De “high van een hardloper”

Hoe kan cannabis, fysiologisch, van invloed zijn op fysieke activiteit?

“Er zijn aanwijzingen dat bepaalde cannabinoïden de pijnperceptie verminderen en we weten ook dat de receptoren waar cannabis aan bindt in de hersenen erg lijken op de receptoren die van nature worden geactiveerd tijdens het hardlopen,” zei co-auteur Arielle Gillman, een voormalig doctoraatsstudent in Bryan’s lab die onlangs een overzichtsartikel over dit onderwerp heeft gepubliceerd.

“In theorie zou je je kunnen voorstellen dat als het de pijn zou kunnen temperen en een kunstmatige ‘runner’s high’ zou veroorzaken, het mensen gemotiveerd zou kunnen houden.”

Cannabis is ook ontstekingsremmend, wat zou kunnen helpen bij het herstel.

In de studie werd niet gekeken naar welk soort cannabis (eetbare, gerookte bloem, enz.) de deelnemende mensen naast hun oefening gebruikten.

De auteurs merken op dat het onderzoek beperkingen kent, omdat het alleen kijkt naar mensen die regelmatig cannabis gebruiken en zich richt op staten die het al hebben gelegaliseerd. Maar er is al meer onderzoek aan CU Boulder gaande, waarbij de activiteitsniveaus van oudere volwassenen die cannabis gebruiken wordt vergeleken met die van mensen die dat niet doen.

Voorlopige resultaten van die afzonderlijke studie tonen aan dat de cannabisgebruikers na het begin van een oefenprogramma van 16 weken meer hebben uitgeoefend dan niet-gebruikers.

“Naarmate we ouder worden, begint oefening pijn te doen, en dat is een reden waarom oudere volwassenen niet zoveel bewegen,” zei Bryan. “Als cannabis pijn en ontstekingen zou kunnen verminderen, zou het oudere volwassenen kunnen helpen actiever te zijn, wat een ander voordeel zou kunnen zijn.”

Lees het volledige artikel op Colorado.edu (EN, bron)
Zie ook Leafly (EN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top