Zwitserse gezondheidscommissie pleit voor legalisatie van cannabis

door drugsinc

Zwitserse gezondheidscommissie pleit voor legalisatie van cannabis

Een Zwitserse overheidscommissie heeft gevraagd dat cannabis wordt gedecriminaliseerd en dat de markt wordt gereguleerd in het Alpenland.

De Federale Commissie voor Verslavingsproblematiek zei op dinsdag dat cannabisgebruik in Zwitserland de afgelopen tien jaar niet wezenlijk is veranderd. Ondanks de populariteit is het percentage problematische gebruikers laag, zei het.

De risico’s van cannabis zijn voornamelijk gekoppeld aan grote hoeveelheden THC [actief bestanddeel], vroeg gebruik bij tieners, langdurig gebruik, het mengen van cannabis en tabak en als het wordt gebruikt door mensen met bestaande psychische problemen.

De commissie beveelt Zwitserland aan om de markt te legaliseren en te reguleren en tegelijkertijd de gezondheid van de bevolking, met name jongeren, te beschermen.

Het voegde eraan toe dat er bepaalde controles op de markt moesten zijn. Dit zou ook helpen bij wetenschappelijk onderzoek en toegang tot cannabinoïden voor medische doeleinden.

In Zwitserland nog verboden

Cannabis kweken, consumeren en verhandelen zijn allemaal verboden in Zwitserland. Maar iemand ouder dan 18 die in het bezit is van maximaal tien gram cannabis krijgt een boete van CHF 110 ( € 90) en dan wordt het niet op hun strafblad gezet.

Ongeveer 200.000 mensen in Zwitserland gebruiken illegale cannabis, schat de regering, ondanks de criminalisering ervan.

Consumptie komt veel vaker voor bij mannen, tieners en jonge volwassenen. De meesten zijn incidentele gebruikers, waarbij ongeveer 1% van de volwassen bevolking frequent gebruik toestaat, gedurende meer dan 20 dagen per maand.

Proefprojecten

De regering stelt ondertussen beperkte proefprojecten voor, waarbij maximaal 5.000 mensen legaal cannabis roken, wat kan leiden tot wetswijzigingen die cannabis verbannen die dateert uit 1951. Het plan is tot halverwege het jaar openbaar gemaakt.

De overheid is ook van plan om het voor mensen gemakkelijker te maken om toegang te krijgen tot medische marijuana, maar dat zou deel uitmaken van een afzonderlijk proces.

Zwitserland biedt al cannabisproducten aan van minder dan 1% THC. Het begon in juli vorig jaar met het verkennen van nieuwe manieren om krachtigere marihuana te reguleren, nadat de universiteit van Bern door de bestaande wet werd geblokkeerd voor een wetenschappelijk onderzoek.

Verschillende staten in de VS hebben de beperkingen op marihuana versoepeld en zien een mogelijkheid om geld te besparen op wetshandhaving en profiteren van het belasten van het medicijn. In Europa hebben Portugal en de Tsjechische Republiek cannabis gedecriminaliseerd en in Luxemburg wordt gesproken over legalisatie.

Lees het volledige artikel op SwissInfo (EN, bron)

Bekijk ook dit achtergrond verhaal over de ontwikkelingen van cannabis in Zwitserland (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]