Duitse minister van Volksgezondheid schetst vervolgstappen voor legalisering van cannabis

door Team Inc.

2022-08-19-Duitse minister van Volksgezondheid schetst vervolgstappen voor legalisering van cannabis

In een speciale aflevering van Duitslands populaire satirische “Heute Show”, gaf Karl Lauterbach toe wiet te hebben gerookt en dat hij persoonlijk voorstander van legalisatie is, nadat hij zich er eerder tegen had uitgesproken. Hij legt uit hoe de Duitse legalisering eruit ziet.

“Het was gezellig, moet ik zeggen. Het roept prettige herinneringen op”, zei de minister van Volksgezondheid, die zijn eigen ervaring met het roken van marihuana beschreef. De SPD-minister van Volksgezondheid die nu voor legalisatie is, maakte een einde aan enkele geruchten dat hij erin werd geduwd door de sociaal liberale Vrije Democraten, die onderhandelden over de legalisering van cannabis als een belangrijk onderdeel van hun regeerakkoord met de SDP en de Groenen.

Liberaal cannabisregime en miljarden belastinginkomsten

Eenmaal gelegaliseerd, zou Duitsland wel eens een van de meest liberale cannabisregimes in Europa kunnen hebben. Hoewel veel Europese landen marihuana voor medisch gebruik hebben gelegaliseerd, heeft tot nu toe alleen Malta het gelegaliseerd voor persoonlijk, recreatief gebruik. Mensen hebben daar misschien wel zeven gram in hun bezit en mogen vier planten kweken.

Wat de Duitse verkeerslichtcoalitie in gedachten heeft, gaat verder dan de legalisering in Malta, en is meer in overeenstemming met hoe de legalisatie van marihuana eruit ziet in Canada. Cannabis zou hier kunnen worden gereguleerd en belast, met meer dan € 5 miljard per jaar aan potentiële belastinginkomsten. Cannabis is straks waarschijnlijk beschikbaar in speciaal gelicentieerde panden en apotheken voor mensen ouder dan 18 jaar. Vergelijkbaar met Nederlandse coffeeshops.

Cannabislegalisering in 2023?

Lauterbach benadrukte dat zijn juridische team eraan werkt om ervoor te zorgen dat een dergelijke ambitieuze legaliseringsaanpak in overeenstemming is met de EU-wetgeving, maar zegt dat hij geen problemen verwacht.
Wanneer mensen legaal wiet kunnen kopen in Duitsland blijft de grote vraag. De regering zal waarschijnlijk voor het einde van dit jaar de laatste hand leggen aan het opstellen van haar wet die voor de Bondsdag moet verschijnen, voordat ze uiteindelijk begin 2023 van kracht wordt.

Het kan echter langer duren om alle ondersteunende infrastructuur op te zetten. “Ik zou op zijn vroegst 2024 zeggen”, zei SPD-parlementslid Dirk Heidenblut. “Waar halen we zo snel zoveel legale, op kwaliteit gecontroleerde cannabis vandaan? Ik weet niet zeker of we hier op korte termijn enorme cannabisvelden zullen hebben.”

Bron: thelocal.de (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]