skip to Main Content
Menu
Defensie Investeert $ 27 Miljoen Om Door Psychedelica Geïnspireerde Drugs Te Ontwikkelen

Defensie investeert $ 27 miljoen om door psychedelica geïnspireerde drugs te ontwikkelen

Spread the love ✌🏼

Het succesvolle gebruik van gereguleerde stoffen zoals ketamine en psilocybine-paddenstoelen om psychische problemen zoals depressie en angst te behandelen, heeft een nieuw tijdperk van interesse in psychedelische drugs ingeluid. Maar voor onderzoekers en clinici die dergelijke therapieën graag willen uitbreiden, blijft een voor de hand liggende vraag: vereist behandeling met psychedelica noodzakelijkerwijs een psychedelische ervaring?

Een internationaal onderzoeksteam hoopt die vraag te beantwoorden door een nieuwe klasse geneesmiddelen te onderzoeken en te ontwikkelen die dezelfde snelwerkende voordelen voor de geestelijke gezondheid biedt als traditionele psychedelica, zonder de desoriënterende, soms ongemakkelijke effecten van een complete trip.

Gefinancierd door $ 26,9 miljoen van het Defense Department of Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) van het Amerikaanse ministerie van defensie, kondigde men een nieuw project deze maand aan:

“Dit project heeft tot doel nieuwe medicijnen te ontwikkelen om depressie, angst en middelenmisbruik effectief en snel te behandelen zonder grote bijwerkingen”, aldus aan een persbericht van de University of North Carolina (UNC) School of Medicine.“Hoewel medicijnen zoals ketamine en mogelijk psilocybine snelle antidepressiva hebben, maken hun hallucinogene, verslavende en desoriënterende bijwerkingen hun klinische gebruik beperkt”, zegt Brian L. Roth, professor farmacologie aan de UNC School of Medicine en de leider van het onderzoeksproject. “Ons team heeft innovatieve methoden en technologieën ontwikkeld om deze beperkingen te overwinnen met als doel betere medicijnen te creëren om deze neuropsychiatrische aandoeningen te behandelen.”

Onderzoek naar de mogelijke therapeutische effecten van momenteel illegale drugs zoals ketamine, psilocybine, MDMA en andere is het afgelopen decennium enorm uitgebreid. Non-profitorganisaties zoals de Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies hebben het voortouw genomen, gevolgd door universitaire onderzoekers en medicijn makers die recentelijk bij de samenwerking zijn gekomen.

In september vorig jaar kondigde Johns Hopkins University de lancering aan van het allereerste psychedelische onderzoekscentrum van het land, een project van $ 17 miljoen om het gebruik van psychedelica te bestuderen om aandoeningen zoals een opioïdgebruiksstoornis, de ziekte van Alzheimer, depressie, angst en post-traumatische stress stoornissen (PTSS) te behandelen.

De belangstelling van de overheid voor psychedelische drugs is ook toegenomen. Ook in september kondigde DARPA, een federaal agentschap dat bestaat om de ontwikkeling van opkomende technologieën voor gebruik door het Amerikaanse leger te ondersteunen, het Focused Pharma-programma aan, bedoeld om geneesmiddelen te ontwikkelen “die snel werken en duurzame remedies bieden voor aandoeningen zoals chronische depressie en posttraumatische stress.”

Hoewel die DARPA-aankondiging geen specifieke stoffen noemde of zelfs het woord ‘psychedelica’ gebruikte, verwees het naar ‘bepaalde Schedule 1-gecontroleerde medicijnen die serotoninereceptoren gebruiken’ en die ‘significante bijwerkingen hebben, waaronder hallucinaties’.

Het persbericht voor het nieuwe door DARPA gefinancierde project, geleid door Roth bij UNC, vermeldt specifiek ketamine en psilocybine. Het team zal zowel biologische modellen als geavanceerde computationele benaderingen gebruiken in een poging om snelwerkende medicijnen te ontwerpen die zijn geïnspireerd op psychedelica, maar vrij zijn van wat onderzoekers ‘invaliderende bijwerkingen’ noemen.

“Depressie, angst en middelenmisbruik treffen grote delen van de bevolking”, zei Roth.

“Snel werkende medicijnen met antidepressiva, angststoornissen en anti-verslavingsvermogen zonder verstorende bijwerkingen bestaan niet, zelfs niet als experimentele verbindingen voor gebruik bij dieren. Het maken van dergelijke verbindingen zou de manier veranderen waarop we miljoenen mensen over de hele wereld behandelen die lijden aan deze ernstige en levensbedreigende omstandigheden. ”

Bij DARPA zei Dr. Tristan McClure-Begley, programmamanager van het Focused Pharma programma afgelopen herfst dat de interesse van het bureau voor het ontwikkelen van dergelijke medicijnen te danken is aan het grote aantal veteranen met PTSS en andere psychische aandoeningen in het land.

“Het is onderzoek dat we moeten doen, gezien de omvang van de mentale gezondheidscrisis waarmee onze veteranen worden geconfronteerd”, zei hij in september, “en als het werkt, is het grote voordeel een volledig nieuwe, veilige en effectieve therapeutische optie die complexe en voorheen hardnekkige mentale aandoeningen in iets acuut behandelbaars maakt.”

Samen met Roth op UNC Chapel Hill omvat het onlangs aangekondigde onderzoeksproject leden als Georgios Skiniotis en Ron Dror van Stanford University, Jian Jin van Icahn School of Medicine op Mt. Sinai, Brian Shoichet en Nevan Krogan van de University of California in San Francisco en William Wetsel van de Duke University.

Bronnen o.a. CannabisLaw (EN), MarijuanaMoment (EN

Dit bericht heeft 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top