Nog steeds geen medicinale cannabisproeven voor NHS

door Team Inc.

medische-cannabis

Medicinale cannabis werd in 2018 in Groot-Brittannië gelegaliseerd, maar is nog steeds niet verkrijgbaar bij de National Health Service. Het betekent dat legalisatie weinig verschil heeft gemaakt voor patiënten die zich geen privérecept bij een kliniek kunnen veroorloven.

Vijf jaar nadat medicinale cannabis werd gelegaliseerd, heeft de overheid nog steeds geen klinische onderzoeken gefinancierd die zouden kunnen leiden tot gebruik door de NHS, zo wordt aan Sky News verteld. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft cannabis in 2018 opnieuw geclassificeerd, zodat gespecialiseerde artsen het onder strenge controles kunnen voorschrijven.

Gebrek aan cannabisonderzoek

Een jaar later waarschuwde de NHS-waakhond artsen dat ze geen medicinale wiet mochten voorschrijven aan de acht miljoen patiënten met chronische pijn, omdat er niet genoeg klinische onderzoeken van goede kwaliteit waren. Ondanks het gebrek aan bewijsmateriaal heeft het National Institute for Health Research nu onthuld dat het geen enkel onderzoek naar de veiligheid en werkzaamheid van cannabis heeft gefinancierd sinds de wet werd gewijzigd. Dat betekent dat wiet voor veel patiënten niet beschikbaar is. Cannabis van medische kwaliteit is nu erg duur, maar kan voor veel patiënten met chronische klachten de moeite waard zijn om te proberen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwt dat regelmatig gebruik van cannabis kan leiden tot afhankelijkheid en geestelijke gezondheidsproblemen. Om te proberen robuuster bewijs te leveren over het gebruik van het medicijn, start Celadon Pharmaceuticals nu de eerste klinische proef in zijn soort bij 5.000 patiënten met chronische pijn.
Het kweekt cannabisplanten in speciale kamers, waar licht, vochtigheid, temperatuur en voedingsstoffen nauwkeurig kunnen worden gecontroleerd om bloemknoppen te produceren die voorspelbare hoeveelheden actieve stoffen bevatten. In tegenstelling tot andere cannabismedicijnen bevatten de planten van Celadon de psychoactieve chemische stof THC, zij het in een te laag niveau om een ​​high te veroorzaken.

James Short, medeoprichter van het bedrijf, zei dat Celadon van alle bedrijven die hij in zijn carrière had opgezet het moeilijkste was geweest.“Wij zijn een farmaceutisch bedrijf, geen cannabisbedrijf. We moeten proberen het stigma te doorbreken. Toen ik voor het eerst bij het bedrijf betrokken raakte, was ik zelfs zenuwachtig om er met vrienden over te praten. Het is niet onze taak om mensen high te maken, maar om ze een betere levenskwaliteit te geven.”

Maar voordat het kan worden voorgeschreven, moet het ook als medicijn worden gereguleerd. Als onderdeel van de proef krijgen patiënten gemalen wiettoppen in een speciale inhalator die alleen de voorgeschreven dosis afgeeft. De proef is goedgekeurd door de Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) en de NHS Research Ethics Committee. De goedkeuring volgde op een voorlopig onderzoek onder 500 patiënten, waaruit bleek dat cannabis de behoefte aan opioïde pijnstillers verminderde en de slaap verbeterde.

Bron: news.sky.com (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]