Home Cannabis Veel borstkankerpatiënten gebruiken cannabis, maar vertellen het niet aan hun arts

Veel borstkankerpatiënten gebruiken cannabis, maar vertellen het niet aan hun arts

door Ties Inc.

2021-10-13-Veel borstkankerpatiënten gebruiken cannabis en vertellen het niet aan hun artsen

Borstkanker: een ziekte die nog steeds veel vrouwen treft. Veel van hen gebruiken cannabisproducten om pijn en bijwerkingen van de behandeling te verlichten, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Weinig van hen overleggen dit echter met hun artsen. Misschien uit schaamte of het taboe dat nog altijd op cannabis rust?

Anonieme enquete: cannabisgebruik onder borstkanker patiënten

In een anonieme online-enquête onder meer dan 600 volwassenen, met de diagnose borstkanker, meldde 42 procent het gebruik van een vorm van cannabis voor verlichting van symptomen als misselijkheid en braken, pijn, slapeloosheid, angst en stress.

“Ze gebruiken het niet om high te worden, maar om de bijwerkingen van borstkanker of de behandelingen voor borstkanker te beheersen”, zei de auteur van het onderzoek, dr. Marisa Weiss, oprichter en medisch directeur van Breastcancer.org en een oncoloog bij het Lankenau Medisch Centrum in Wynnewood, Pennsylvania. “Het kan een behoorlijk ruige rit zijn. Mensen hebben moeite om door te gaan en een redelijke kwaliteit van leven te hebben.”
Om het cannabisgebruik van borstkankerpatiënten nader te bekijken, stuurden Weiss en haar collega’s een enquête van 47 vragen naar 612 volwassenen – 605 waren vrouwen en vijf mannen. De andere twee wilden de vraag over geslacht liever niet beantwoorden. Allen werden geworven via de community van Breastcancer.org en Healthline.com.

Feiten en cijfers

Slechts 4 procent van de 306 deelnemers die zeiden dat ze meer informatie wilden over cannabis, wenden zich tot hun arts. De meesten zochten informatie uit andere bronnen, waaronder websites of van medewerkers in cannabisapotheken. Achttien procent wendde zich tot een familielid of vriend. De meesten zeiden dat ze niet tevreden waren met de informatie die ze kregen.

Van de 42 procent die zei dat ze cannabis gebruikten, zei 78 procent dat ze het gebruikten voor pijnverlichting, 70 procent om te helpen bij slapeloosheid, 57 procent om angst te verlichten, 51 procent om met stress om te gaan en 46 procent tegenmisselijkheid en braken. De meesten, 79 procent, zeiden dat ze tijdens de behandeling cannabis gebruikten.

De respondenten meldden dat ze meerdere vormen van cannabis gebruikten: zeventig procent zei dat ze edibles gebruikten en 65 procent vloeistoffen of tincturen. Iets meer dan de helft gaf aan dat ze rookten en bijna de helft gebruikte vapenpennen. Ze meldden ook dat ze gemiddeld drie tot vier verschillende producten gebruikten.

Cannabis niet erkend als medicijn

“Weinigen vertellen hun artsen erover”, zei Weiss, “en velen krijgen informatie en producten van familieleden.” De meerderheid van de deelnemers, 70 procent, was van mening dat cannabis moet worden gezien als een natuurlijk, plantaardig medicijn dat beter is dan het gebruik van ‘chemicaliën’. Bovendien vinden zij dat de voordelen van mediwiet opwegen tegen de risico’s.

49 procent van de cannabisgebruikers geloofde dat medicinale cannabis gebruikt zou kunnen worden om de kanker zelf te behandelen. Weiss erkent dat cannabis verlichting kan brengen bij borstkankerpatiënten, maar maakt zich zorgen dat patiënten hun arts niet raadplegen.

“Sommige van deze producten kunnen interageren met andere behandelingen of medicijnen”, zei ze. “We willen ervoor zorgen dat ze verlichting krijgen van hun symptomen zonder de behandelingen te verstoren. Er is op dit moment weinig over bekend”, voegde ze eraan toe. De nieuwe studie is “zeer interessant”, zei Dr. Stephanie Bernik, hoofd borstchirurgie op Mount Sinai West in New York. “Onze patiënten gebruiken marihuana al jaren, dus we weten dat het helpt bij symptomen.

Het nieuwe rapport laat zien dat niet veel patiënten hierover met hun artsen praten. En dat betekent dat de artsen geen rekening kunnen houden met cannabis bij het bepalen van doseringen van kankermedicijnen”, voegde ze eraan toe. “Er is meer onderzoek nodig naar cannabisgebruik tijdens kankerbehandelingen om interactie en dosering te achterhalen”, zei Bernik. “Het wijst ook op het belang van openheid van patiënten naar hun artsen. “Artsen zouden er ook meer specifiek naar moeten vragen. Het gesprek aan gaan.”

Lees meer op nbcnews.com (Bron, EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter