skip to Main Content
Menu
Grote Cannabisbedrijven Krijgen Megaclaim Voor Verkeerde Etikettering

Grote cannabisbedrijven krijgen megaclaim voor verkeerde etikettering

Spread the love ✌🏼

Enkele grote cannabisbedrijven in Canada worden geconfronteerd met een class-action rechtszaak wegens beschuldigingen dat de potentie van hun producten drastisch anders is dan geadverteerd.

De claim die dinsdag in Calgary is ingediend, beschuldigt de bedrijven ervan hun producten niet correct te labelen en beweert nalatigheid. De aanklagers vragen een vonnis van $ 500 miljoen samen met een schadevergoeding van $ 5 miljoen voor iedere gedupeerde.
De bedrijven die in de verklaring worden genoemd, waaronder Tilray, Cronos en Aurora Cannabis, evenals enkele andere spelers en dochterondernemingen in de cannabisindustrie, hebben nog geen commentaar gegeven aan Global News met betrekking tot de beschuldigingen.

Gedupeerde

Volgens de claim kocht Lisa Marie Langevin in februari een Tilray-cannabisolieproduct in Calgary, maar ze voelde de beoogde effecten niet nadat ze het verschillende keren had geprobeerd. Shaun Mesher, een collega van de vriend van de eiser met een doctoraat in de biochemie, stuurde het product naar een laboratorium voor potentieanalyse.
Uit de tests bleek dat de cannabisolie slechts 46 procent van het geadverteerde Tetrahydrocannabinol (THC)-gehalte had, stelt de claim, hoewel een tweede productmonster uit dezelfde partij 79 procent bedroeg. Mesher stuurde vervolgens meer monsters van cannabisproducten, die door verschillende bedrijven waren geproduceerd, naar het laboratorium.

Foutieve labeling

Hij beweerde zes monsters te hebben die THC-gehaltes bevatten die sterk verschilden van wat op de verpakking stond. Twee waren sterker dan geadverteerd, hoewel de rest zwakker was. Het THC-gehalte varieerde van 54 procent tot 119 procent van de labelwaarde. Eén getest product had een cannabidiol (CBD) -gehalte dat ongeveer de helft (52 procent) was van wat werd geadverteerd, stelt de claim. Geen van de producten in kwestie was volgens de claimverklaring onderworpen aan terugroepacties van Health Canada.

“Tweederde van onze monsters viel buiten wat Health Canada aanbeveelt als de variabiliteitslimiet in het gehalte aan THC of CBD in die flessen,” zei Mesher. De bewering stelt dat er enig Amerikaans onderzoek is dat aantoont dat THC kan uitlekken in plastic containers, en dat kan een factor zijn in de potentie-discrepantie in Canada. Cannabisolie kan direct worden geconsumeerd of toegevoegd aan eetbare goederen. In eetbare vorm duurt het langer voordat cannabis in werking treedt – volgens Health Canada kan het tot vier uur duren voordat de volledige impact merkbaar is. Te veel consumeren kan leiden tot cannabisvergiftiging, wat ‘onaangenaam en potentieel gevaarlijk’ is, aldus de website van Health Canada, maar over het algemeen niet bekend als dodelijk.

Class-action rechtzaak

Advocaat John Kingman Phillips, die de eiser vertegenwoordigt, zei dat er een gevaar bestaat als een product meer – of minder – van het psychoactieve ingrediënt bevat dan het etiket suggereert. In beide gevallen kan een klant overmatig gebruiken, omdat ze extra hoeveelheden consumeren als ze aanvankelijk geen effecten voelen. “Je krijgt niet waar je voor betaald hebt als het je niet de psychologische effecten geeft waarnaar je op zoek ben.” Om als class action door te gaan, moet de rechtszaak worden gecertificeerd door een rechter bij de Court of Queen’s Bench in Alberta.

“Nu marihuana en cannabis (zijn) gelegaliseerd, is het de vraag: worden producten op de juiste en veilige manier op de markt gebracht? De bewering die we hebben ingediend, roept daar vragen over op, en ik denk ook vragen over de mate waarin Health Canada actief betrokken is geweest bij het reguleren van de industrie.”

globalnews.ca (Bron, EN)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top