Veroorzaakt het gebruik van cannabis om te kunnen slapen ook gekke dromen als bijwerking?

door drugsinc

Veroorzaakt het gebruik van cannabis om te kunnen slapen ook gekke dromen als bijwerking?

Ben je wel eens wakker geworden uit je slaap en dacht vervolgens: “Wat voor droom heb ik gisteravond gehad?” Of misschien heb je steeds weer dezelfde droom ervaring en ben je nieuwsgierig. Het is ook mogelijk dat je wakker bent geworden zonder enige herinnering aan de dromen die je de vorige nacht had. We weten allemaal hoe belangrijk een goede nachtrust voor je gezondheid is. Lees dan verder terwijl we het fundament van dromen bekijken en ingaan op de rol die cannabis speelt bij het beïnvloeden of krijgen van gekke dromen.

Ja, het kan een zeer emotionele ervaring zijn om telkens uit dezelfde droom te ontwaken, vooral als je de details niet meer weet. Ongeacht de staat van jouw dromerige ervaring, willen we waarschijnlijk allemaal wel onze dromen kunnen analyseren.

Voordat we verder gaan, moet worden opgemerkt dat er vanuit een analytisch perspectief een verband bestaat tussen je dromen en cannabis. Als je door dat zogenaamde “droom konijnenhol” gaat, wil je niet wakker worden met een radeloos gevoel, en CBD kan daarbij helpen. Voordat we het echter hebben over het verband tussen cannabis en dromen, moeten we de betekenis van dromen begrijpen.

Wat zijn dromen?

Dromen gebeuren in ons onderbewustzijn, gecreëerd door onze geest terwijl we slapen. Je dromen gebeuren tijdens je Rapid Eye Movement (REM) terwijl je slaapt, en dit is wanneer jouw hersenen het meest actief zijn.

Omdat je brein zeer actief is, verklaart het waarom je de details van je droom soms niet meer weet als je wakker wordt. Als je jouw dromen niet meer herinnert, voel je je verward, duizelig en emotioneel omdat je jouw onderbewuste informatie niet meer kunt herinneren.

Sommige mensen geloven dat dromen ons naar onze onderbewuste ruimte brengen om contact te maken met onze emoties, diepgewortelde problemen op te lossen en onze emoties beter te begrijpen. Maar, wat zijn nu de verschillende stadia van slaap? We moeten dit begrijpen voordat we het verband weten tussen slaap, dromen en cannabis.

Verschillende stadia van slaap

Als we slapen, doorlopen onze hersenen vijf slaapfasen, en de REM die we eerder noemden is de langste fase:

Fase één is lichte slaap die plaatsvindt wanneer je in en uit het bewustzijn afdrijft. In dit stadium kan alles ervoor zorgen dat je weer wakker wordt.

In fase twee beginnen de elektrische impulsen van je hersenen te vertragen, waardoor fase drie wordt ingeluid.

In fase drie zul je de “deltagolven” met een grotere frequentie gaan voelen. Deze deltagolven zijn hoge hersengolven van de cortex, die worden geassocieerd met diepe slaap.

Fase vier vindt plaats wanneer er geen oogbeweging of spieractiviteit is.

In fase vijf bevindt je jezelf in REM, en dit is wanneer je ademhaling onregelmatig wordt. Je hartslag neemt toe, je ogen zullen snel bewegen en je spieren zullen tijdelijk verlamd raken. De REM-fase kan een paar keer optreden terwijl je slaapt, afhankelijk van hoe lang je slaapt.

Een volledige slaapcyclus duurt 100 minuten en de eerste REM-periode begint tussen 70-90 minuten nadat je in slaap bent gevallen. REM duurt ook 10-20 minuten, wat betekent dat je dromen ook binnen deze tijdlijn plaatsvinden.

Je weet natuurlijk niet op welk punt je REM binnengaat, want dat is diepe slaap, maar nu weet je dat je dromen niet gebeuren in de eerste fase. Daarom, waar je ook over droomt, komt van een plek in je onderbewustzijn, geïnspireerd door de emoties, de informatie die je geest voedt en ervaringen (verleden of heden).

Dus wat is het verband tussen dromen en cannabis?

Veroorzaakt het gebruik van cannabis om te kunnen slapen ook gekke dromen als bijwerking? (afb.)
Veroorzaakt het gebruik van cannabis om te kunnen slapen ook gekke dromen als bijwerking? (afb.)

Cannabis en je dromen

Het is al jaren bekend dat cannabis dromen kan onderdrukken vanwege de impact van THC op de hersenen. Mensen die cannabis gebruiken, praten vaak over hoe ze een afname van REM zien als ze slapen.

Maar dan ervaren ze ook een diepe slaap, waardoor de persoon dieper het onderbewuste niveau in glijdt. Dit is niet erg, want diepe slaap is de meest rustgevende soort slaap die je ooit zult ervaren.

Omdat je tijdens het slapen een afname van de actieve hersenactiviteit ervaart, zal de THC in cannabis je helpen lang genoeg in de onderbewuste wereld te blijven om een goede nachtrust te hebben. Mensen die lijden aan posttraumatische stressstoornissen of slapeloosheid, hebben cannabis nodig om de activiteit van de geest te kalmeren, wat zich vertaalt in kalmere dromen.

Als je na het innemen van THC meer tijd in een diepe slaap doorbrengt, word je misschien niet zo helder wakker over je dromen, maar zul je een meer verfrissende slaapervaring hebben.

Voor een diepere ervaring in dromenland en om meer duidelijkheid te krijgen over je dromen, moet je misschien de THC-inname voor het slapengaan verminderen. Als je een hogere dosis inneemt, wordt je geest erg actief, waardoor je meer gedetailleerde dromen kunt hebben die je je herinnert wanneer je wakker wordt.

Het is echter essentieel om op te merken dat het plotseling stoppen met cannabis kan leiden tot wat wordt beschreven als een “REM-rebound”, waardoor je droompatronen totaal gaan veranderen. Als je moet stoppen met het gebruik van cannabis, begin dan met het geleidelijk en stapsgewijs verminderen van jouw doses in plaats van abrupt te stoppen.

Tot slot over cannabis en dromen

Cannabis is in de loop der jaren enorm geëvolueerd. Anders dan voorheen, zien we het nu in bijna elk gesprek opduiken. Het zogenaamde “konijnenhol” is je onderbewustzijn waar alle droomactie plaatsvindt, en naar beneden gaan in dat konijnenhol is iets dat gebeurt wanneer je slaapt. Wanneer je cannabis consumeert, werkt de THC die het bevat als een onderdrukker, zodat je rustiger droomervaringen krijgt.

Als je de details van jouw dromen wilt onthouden, kun je jouw CBD-inname verhogen voordat je naar bed gaat. Maar als je de details niet wilt onthouden, is het oké om je dosering te verlagen.

Met cannabis kun je de manier waarop je droomt in eigen hand nemen door te bepalen wat je wel en niet wilt onthouden. Je beslist ook of je diep gaat slapen of net genoeg slaap om je dromen vast te houden als je wakker wordt.

Als je nog nooit op je dromen en je wiet inname hebt gelet, is dit een mooi moment om te proberen er eens op te letten. Je zult misschien een nieuw patroon opmerken waarmee je verband kunt leggen of je wel dromen ervaart of juist geniet van een diepere rustgevende slaap!

Bronnen o.a. Cannabis.net (EN), Mindhacks (EN), TheFreshToast (EN), WayOfLeaf (EN), WestWord (EN)

Gerelateerde artikelen

Laat een reactie achter

[adrotate banner="89"]